UKK

Usein kysytyt kysymykset

Kokeiden sisältö

Mikä on vieraan kielten kokeiden pituus?

Vieraan kielen kokeet suoritetaan yhtenä päivänä. Ensin suoritetaan kuuntelukoe, jonka jälkeen koe jatkuu kirjallisella kokeella. Kokeen pituus on 6 tuntia.

Miten matematiikan kokeeseen vastataan?

Matematiikan (sekä kemian, fysiikan ja osin myös maantieteen) koevastauksissa tarvitaan erilaisia matemaattisia notaatioita. Suunnitelmissa on tarjota näiden tuottamiseen kaksi eri mahdollisuutta:

 • Vastaamiseen voi käyttää CAS-laskinohjelmaa tai muuta DigabiOS:sta löytyvää ohjelmistoa. Ohjelmasta voi liittää kuvankaappauksia vastauksen yhteyteen. Tämä ominaisuus on jo olemassa Abitissa.
 • Tekstivastaukseen voi kirjoittaa matemaattisia merkkejä graafisen käyttöliittymän kautta. LaTeXin osaamista ei vaadita. Tätä ominaisuutta ei ole vielä toteutettu Abittiin.

Koejärjestelyt

Miten yo-kokeen arvostelupalveluun tunnistaudutaan?

Sähköisen ylioppilaskokeen vastaukset luetaan ja arvostellaan YTL:n selainkäyttöisessä verkkopalvelussa. Arvosteluun voi käyttää mitä tahansa konetta, jossa on riittävän moderni selain.

Oikeudet YTL:n verkkopalveluun antaa oman lukion rehtori. Palveluun tunnistaudutaan joko pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla. Kaikki nämä ovat lain määrittelemiä vahvoja tunnistautumismenetelmiä ja niitä käytetään viranomaispalveluissa.

YTL ei halua luoda uutta tunnistautumisjärjestelmää, jonka ylläpitäminen (esim. unohtuneiden salasanojen palautus) toisi merkittävää lisätyötä lukiolle tai Opintopolun koulutustoimijoiden vastuukäyttäjille.

Onko opiskelijalla oltava henkilötodistus kokeessa?

Henkilötodistus on aina varmin ja valvojalle vaivattomin tapa varmistaa se, että kokelas on kirjoittanut henkilötunnuksensa oikein koejärjestelmään.

Valvoja voi tunnistaa opiskelijan myös ilman henkilötodistusta. Tällöin valvojalla on oltava lukion laatima luettelo kokelaista ja heidän henkilötunnuksistaan.

Lisätietoja järjestämisohjeesta YTL:n sivuilta.

Voiko sähköisen yo-kokeen järjestää yhdessä useamman lukion kesken?

Sähköinen ylioppilaskoe ei aseta tälle esteitä. Kokeen järjestävän lukion rehtori siirtää koesuoritukset YTL:n verkkopalveluun kokeen jälkeen.

Kokelaiden vastaukset ilmestyvät arvosteltavaksi siihen lukioon, josta kokelas on ilmoittautunut.

Yhteiset koejärjestelyt ovat mahdollisia myös siinä tapauksessa, että lukioiden opetuskielet eivät ole samat. Tällaisessa kaksikielisessä koetilanteessa on varmistettava, että kaikki ohjeet annetaan sekä suomeksi että ruotsiksi.

Voiko kokelaan päätelaitteessa käyttää näytönsuojakalvoja?

Kyllä voi, mikäli tämä ei estä valvojaa näkemästä kokelaiden näyttöjä. Järjestämisohjeessa todetaan, että valvojilla on oltava esteetön näkymä kokelaiden näytöille.

Lisätietoja järjestämisohjeesta YTL:n sivuilta.

Kuka tekee yo-kokeessa käytettävät USB-tikut?

Kokeessa käytettävät USB-tikut tekee YTL. Tikut lähetetään lukioille postilla. Kokeen jälkeen lukiot palauttavat tikut postitse YTL:lle.

 

Tekniikka

Mitkä kuulokkeet toimivat?

Voit käyttää pistoke- tai USB-liitäntäisiä kuulokkeita. Toimiva liitäntä riippuu käyttämästäsi koneesta.

 • Jos koneessasi on puhelimista tai MP3-soittimista tuttu 3,5 mm:n pistokeliitäntä, kokeile sitä ensin. Tulppamalliset kuulokkeet vaientavat samalla ympäristön häiriöääniä.
 • USB-liitäntäiset kuulokkeet toimivat varmasti.

YTL:n vaatimukset kuulokkeille ovat seuraavat:

 • kuulokkeet eivät saa häiritä toisia kokelaita
 • langattomia lisälaitteita ei saa käyttää

Kuulokkeiden toimintaa voi kokeilla DigabiOS:n äänitestillä. Testi käynnistyy automaattisesti, kun tietokone käynnistetään kokelaan tikulta.

Mikä laite sopii palvelimeksi?

Palvelimena kannattaa käyttää mitä tahansa ajanmukaista työasemaa, johon DigabiOS käynnistyy. Palvelinkoneessa ei tarvitse olla akkua, koska ylioppilaskokeessa koetilan palvelimen virransyöttö on varmistettava UPS-laitteella.

Lisätietoja järjestämisohjeesta YTL:n sivuilta.

Miksi Abitti-kokeessa ei vielä voi harjoitella kaikkien yo-kokeen ohjelmien käyttöä?

Sähköisten ylioppilaskokeiden ohjelmistoihin kuuluu myös maksullisia ohjelmia. YTL vastaa ohjelmistojen lisenseistä vain koetilanteessa. Ohjelmistolisensseistä Abitti-kurssikokeissa käydään neuvotteluja parhaillaan.
Lue lisää https://digabi.fi/tekniikka/ohjelmistot/

 

Mihin vastaukset tallentuvat?

Opiskelijan vastaukset tallentuvat jatkuvasti palvelimelle. Jos kokelaan kone sammuu kesken kokeen, hän voi jatkaa kokeen suoritusta vaikkapa uudella koneella.

73 Responses

 1. Seppo Venäläinen says:

  Hei!
  Voisiko KTP-palvelintikku ja Valvojankone-tikku olla ERI tikku? Syksyn äidinkielen kokeessamme sattui niin, että meidän koulussa oli KAKSI KTP-palvelinta, mikä aiheutti ongelmia.

  Olisiko mahdollista käyttää myös ERIVÄRISIÄ tikkuja?

  t. Seppo Venäläinen

 2. Mikko Rautiainen says:

  Mistä Digabi OS:n eri versiot voi ladata (palvelin OS (KTP), valvojan OS, opiskelijan OS (DOS))?

 3. Kaisa Kangas says:

  Onko jossakin korjaajalle ohjetta? Mitkä korjaukset / kommentit / pisteet lähtevät sähköpostilla opiskelijalle korjaamisen jälkeen? Milloin opettajan korjausaika päättyy? Mitä tapahtuu korjausajan päätyttyä – näkeekö opettaja vastaukset & pistetaulukot vielä sen jälkeenkin? Onko vastauksia mahdollista tulostaa vielä korjausajan jälkeen ylioppilatutkintolautakunnan sivuilta?

 4. Topi Mäenpää says:

  Pahoittelen, että tulee avauduttua joka sivulle, mutta moni asia tässä digiryntäyksessä on mennyt pahasti pieleen.

  Tällä sivulla on kysymys “Mikä laite sopii opiskelijan koneeksi” on juuri tällä hetkellä erittäin ajankohtainen monelle lukiota aloittavalle. Minunkin täytyy hankkia tyttärelleni läppäri, jonka tietysti toivoisin soveltuvan ylioppilaskirjoituksiin. Vastaus on jostain itkettävän, naurettavan ja säälittävän rajamaastosta: koneen täytyy olla sellainen, jolla voidaan ajaa DigabiOS:ää. Tämä lienee lyhin mahdollinen kehäpäätelmä, eikä se auta koneen valinnassa hiukkaakaan.

  Microsoft ei Windows 10:stä alkaen edellytä sertifioiduilta koneilta, että UEFI:n secure boot olisi kytkettävissä pois päältä. Tämä tarkoittaa sitä, että jos opiskelija nyt ostaa Windows 10 -koneen, jossa tätä “turvaominaisuuta” ei saa pois, DigabiOS ei käynnisty. Onko oletuksena, että opiskelija pystyy tämän tarkistuksen tekemään?

  Kokonaan toinen asia ovat Linuxin laiteajurit. Ne tulevat markkinatilanteesta johtuen aina jälkijunassa, joskus vuosia. Jos opiskelija nyt sattuu ostamaan vaikkapa uudella Realtekin wlan-piirillä tai Intelin integroidulla näytönohjaimella varustetun koneen, on mahdollista, ettei verkko tai näyttö pelaa kirjoituksissa. Näin ne asiat tehostuvat tietotekniikan avulla.

  Skannailkaapa huviksenne verkkokauppojen sivuja. Juuri nyt niillä on esitetty aika monta kertaa kysymys “Ajaako tämä kone DigabiOS:ää”. Mistähän se kertoo?

  • Matti says:

   Osta lukiolaiskannettava.fi

  • Matti Lattu says:

   Windows-koneissa standardiksi muodostunutta UEFI-boottia tai Secure Boot -tarkistusta ei tarvitse kytkeä pois päältä YTL:n käynnistysmedioiden ajamiseen. Sekä kokelaan että palvelimen käynnistysmediassa on UEFI-allekirjoitus.

   Julkaisemme jatkuvasti päivittyvää listaa niistä koneista, joilla on onnistuneesti vastattu sähköisiin Abitti-kurssikokeisiin. Lista löytyy osoitteesta https://digabi.fi/hwdata/.

   • Timo says:

    Komppaan vahvasti Topia tuossa yllä, ja lainaan teidän ensimmäistä disclaimeria: “Vaikka kone löytyy listalta, sen hiiri, äänikortti, langaton verkkokortti tai muu laite ei välttämättä toimi DigabiOS:ssa.” Ikävä kyllä, näillä käytössä olevilla spekseillä ei meille hankittaisi yhtään mitään.

    Ja Matille kommenttina, että onpas pieniä näyttöjä ja toisaalta ainoassa kelvollisessa jo suolainen hinta. Imho, alle 500 euroa on hintaluokka, jossa tarvittava laite pitäisi pystyä tarjoamaan ja takaamaan. Muutoin tämä digiloikka, -ryntäys tai miten sitä sitten halutaan nimittää, on mennyt pahasti pieleen ja eriarvoistaa oppilaita.

    Nyt tämä vuodesta -89 palkaa it-alalta nauttinut, kymmeniä koneita kotiin ja satoja, ellei jopa tuhansia työpaikalleen hankkinut it-alan moniammattilainen tekee parhaan veikkauksensa ja ostaa sopivammaksi katsomansa laitteen. Toivottavasti en ole avautumassa myöhemmin täällä ja muilla kanavilla… 🙂

 5. Topi Mäenpää says:

  Nyt, kun olen saanut parhaaksi katsomani koneen hankittua, törmäsin seuraavaan ongelmaan. Tyttäreni koulussa käytetään lautakunnan hyväksymää TI-Nspire -ohjelmistoa. Se on matematiikassa ja fysiikassa pakollinen työväline. TI ei kuitenkaan tarjoa ohjelmistosta Linux-versiota. Tämä sinällään on jo vakava rajoitus, sillä se pakottaa opiskelijan käyttämään joko Windowsia tai OSX:ää. Suurempi käytännön ongelma taitaa kuitenkin olla DigabiOS. Kuinka olette ajatelleet Nspireä voitavan käyttää yo-kirjoituksissa? Winelläkö? Voinko luottaa siihen, että ohjelma tulee toimimaan DigabiOS:ssä? Onko asia testattu?

 6. Sheikki says:

  Onneksi olkoon! Kerroin jo joku vuosi sitten miten tämä prokkis on täysin väärinpäin tehty ja täällä ne ongelmat nyt puskee esiin. Pystyn näkemään miten jollain välähti “täysin oma os!” ajatuksena että kun on oma os niin kaikkea voidaan kontrolloida… niin paitsi niitä koneita missä sitä ajetaan. Teillä on nyt käsissänne sekasotku ja kaikille tuskaileville vanhemmille ja opettajille sanon että tälläistä on kun julkis projektit ajetaan läpi hyvä veli suhteilla ja ties mitä pilipali kaverit keksii omia “hienoja” ratkaisujaan. Paljon näille maksetaan pelkästä sotkemisesta on kysymys mitä en halua edes tietää…

 7. AliHassan says:

  Haha voi kertoa sellaisen pienen “heads up” jutun että luuletteko että ne ongelmat jatkossa vähenee? Linux kerneliin tehdään jatkuvasti muutoksia ja ei ole tavatonta että vanhemmasta päästä olevaa rautaa tippuu pois tuen piiristä tai muuten lakkaa toimimasta. Eli kun joku porukka saakin läppärinsä toimimaan niin on hyvin mahdollista että samalla osalta lakkaa toimimasta. Mitä tälläiselle oppilaalle sanotaan? Et pysty tekemään koetta/hae kaupasta uusi kone? Pakottamalla vanhemmat koko puuhastelun maksajiksi olette sitoneet itsenne positioon jota ei käy kateeksi. Typerää päätöstä on vaikea pakittaa enää kun koneita on jo hankittu mutta ainoa toinen vaihtoehto on jatkaa säätämistä linux distron ja epä-yhdenmukaisen konekannan kanssa joista monia ongelmia ette pysty edes itse ratkaisemaan kun kyse on linux kernel kehityksest’. well played, totaalisen nerokas shakki matti.

 8. Eero Lehikoinen says:

  Opiskelija Acer Aspire ES 14 kone buuttasi muuten oikein Abitti-tikulta, mutta buuttaus pysähtyi virheilmoitukseen, että keksumuisti ei riitä, vaikka koneen keskusmuisti on 2 Gt. Miksi näin?

 9. KerrtuK says:

  Noin 30 % opiskelijoista on jokin ongelma joko ajureiden tai usb-buuttauksen kanssa. Lisäksi tulevissa ja nykyisissäkin koneissa ei ole esim. verkko kaapeli ole porttia. Järjestelmä työllistää aivan älyttömät määrät kouluja. Lisäksi järjestelmä on vanhentunut jo ennen ensimmäistä varsinaista koetta.

  • Matti says:

   Meillä suurin osa koneista toimii. Uusissa retina mäkeissä ei välttämättä toimi kosketuslevy, tämän voi ohittaa ulkoisella hiirellä. Muutamassa koneessa ei ole ajuria wlanille, mutta koehan tehdään ethernetin kautta.

   • Late says:

    Suurin osa voi tarkoittaa esim. 51%. Kannattaa lukea tämän viikon Mikrobitti, jonka testin perusteella 25 ei toimi.
    Se on jo aika suuri määrä esim. 700 opiskelijan lukiossa.

  • Matti says:

   Opiskelijan kannattaa ostaa sellainen kone missä on ethernet portti. Ei sellaiset koneet ole mihinkään katoamassa.

 10. Tux says:

  Täällähän sheikit ja alihassanit vääntävät itkuvirttä. Näyttäisi kyllä siltä, että tähän projektiin ei veromiljoonia ole uhrattu. Toivottavasti kaikki menee siitä huolimatta hyvin. Mäsäläisiä ottaa tietenkin päähän kun eivät pääse tätäkin projektia sotkemaan.

 11. AliHassan says:

  Mun mielestä lähes viisi miljoonaa on jo jonkinlainen summa. Puhumattakaan koko “koulutuspilven” kustannuksista.

  “enintään 4 875 000 euroa edellä mainitun lain 44 §:n 1 momentin mukaisesti yleissivistävän koulutuksen innovatii-
  visiin oppimisympäristöihin, digitaalisiin koulutuspilvipalveluihin, tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön edistämi-
  seen sekä sen hyödyntämisen kehittämiseen ylioppilastutkinnon suorittamisessa sekä koulujen ja oppilaitosten kan-
  sainvälisen toiminnan valtionavustuksiin”

  “Näyttäisi” näyttäisi niin pitkään kun kaivan varsinaisen summan esiin? No miltäs nyt näyttää?

 12. AliHassan says:

  Noh viidelläkin korjaisi jo aika paljon mutta tarkoitin yhteensä kun kaikki noi Apotin ja muiden julkisten ICT -kuppausten varat siirrettäisiin korjaamiseen niin kyllä sillä summalla korjaisi satoja homekouluja. Miettikää sitä. Terve ilma lapsille toimia vai toimimaton jo valmiiksi ajasta jäljessä oleva tietojärjestelmä kohteeseen x ? Tämä ei ole todellakaan suurin menoerä kaikista mutta selkeästi symbolisin esimerkki miten tunarointi on aloitettu jo konsepti tasolla.

 13. Antti Väisänen says:

  Kysäisenpä tästä täällä vaikka keskustelu näyttää painottuneen viime aikoina aikalailla muuhun kuin Abitin käytäntöön. Eli kertaalleen pidetyn kokeen uudelleenkäyttö:

  1) Tarvitseeko tällaisessa tilanteessa tehdä muuta kuin ladata koe uudestaan tikulle ja sitten aikanaan tuoda vastaukset taas Abittiin? Vai…
  2) … onko käytettävä toimintoa “Uudelleenkäyttö/kokeen jakaminen”?

  Ohjeista en saanut selvää siitä miksi kys. toimintoa pitäisi käyttää ellei koetta aio muokata.

  • Matti says:

   Paina siirrä koe (zip) nappia abitin sivuilla, jolloin koe latautuu koneellesi. Sitten abittisivuilta painat tuo koe (zip) nappia ja lataat tallentamasi kokeen takaisin abitti sivulle. Nyt koe on käytettävissä uudelleen meb tiedostona.

   • Antti Väisänen says:

    Juu, tiedän ylläolevan kyllä, se osa oli selkeästi selitetty. Kysymys onkin siitä MIKSI näin pitäisi toimia. Koetehtäväthän voi ladata Abitista niin monta kertaa kuin haluaa & laittaa ne vaikka n:lle tikulle , joten onko kyse esim. siitä että ym. tavalla 1) toimien vastausten tuonti Abittiin ei onnistu Abittiin?

    Toisinsanoen: miksi koe pitää “kierrättää” tuolla tavalla?

    • Matti says:

     Ei mitään hajua. Ärsyttävää se on minunkin mielestäni. Virallinen selitys lienee tietoturva, mutta en ole ihan keksinyt mikä riski tässä oikeasti on.

 14. Seppo Toivanen says:

  Kertausharjoituskokeessa on linkkejä aineistoihin. Mitenkähän sellaisia saisi omiinkin kokeisiin, että olisi helpompi niihin viitata? Janne Cederbergin chrome-lisäosassahan on linkintekokalu.

 15. Miika Kahelin says:

  Terve

  Nyt pitäisi löytää abittikäyttöön usb hubi jossa lankaethernet sovitin. Langattomalla verkolla kun ei kuulemma voi puuhata ja oikea hiirulauinenkin pitäisi saada koneeseen kiinni tässä jää oppilaalla olevan koneen ainokainen USB portti vähän nuupeloksi. Onko kokemusta kannattaako tämän kanssa alkaa edes painimaan, noissa USB hubeissa joissa on lankaethernet liitäntä tuntuu olevan winkkupuolellakin ihan tarpeeksi ajurihaasteita. Suostuuko abitti buuttamaan edes hubin takaa. Onko ainoa tapa hoitaa homma hankkia abittikäyttöön vanha läppä jossa on lankaethernet portti ja riittävästi USB tökkeleitä.

  • Seppo Toivanen says:

   Kokeilin tuossa sellaista, että USB:ssä on Targuksen pikku 4-porttinen hubi ja siinä kiinni USB-verkkokortti, käynnistystikku, USB-kuulokkeet ja hiiri. Sitten abittikoetta tekemään, ja kaikki näytti pelittävän kuten muutoinkin. Kone on vanhempi Acer. Eli yhden USB:n läpi toimi.

  • Matti Lattu says:

   Testatuissa lisälaitteissa (https://digabi.fi/materiaalit/digabi-os/digabios-yhteensopivia-lisalaitteita/) ei ole Ethernet-hubi -komboa. Abitti buuttaa kyllä USB-hubin takaa, mutta tämäkään ei ihan varmasti toimi koneella kuin koneella.

   Varmin keino päästä maaliin on tunkaista opiskelijan reppuun uusi ja hieno läppäri opiskeluun ja Abitti-käyttöön vähän vanhempi kierrätysläppäri.

  • PPo says:

   Meillä on koulun Dell Venue pro -tableteissa yksi usb-portti. Niitä on käytetty niin, että usb-jakajassa on käynnistystikku, kuulokkeet, usb-ethernetsovitin ja joskus hiirikin. Usb-ethernetsovittimen tilalla on usein ollut wifi-adapteri. On toiminut.

 16. Matikka says:

  Milloin Abittiin tulee matematiikan koetta vastaava tilanne eli Abitista estetään laskinsovellusten käyttö? Nythän Abitilla voi ymmärtääkseni testata sitä osaako opiskelijat soveltaa/käyttää ohjelmistoja matemaattisiin tehtäviin. Varsinainen laskeminen eli editorin käyttö pitää toteuttaa jotain toista keinoa käyttäen?

 17. Mikko Rautiainen says:

  Miksi vanhat ohjeet Virtualboxin käytöstä on poistettu?

  Milloin Digabi OS:n Virtualboxiin asentamiselle saadaan hyvät ohjeet tänne? Siis sellaiset, että Digabi OS iso-tiedoston hankkiminen on niissä selitetty. Pitäisi alkaa opettamaan Digabi OS:ssä toimimista mutta pikkuisen vaikea laatia kuvallisia ohjeita oppilaan työtilasta ilman Virtualboxia. En kuitenkaan haluaisi räpsiä kameralla screenshottejani.

  Laskimienpiilotusversiota kaipailen myös minä. Pitäisi lukiolaisille opettaa matematiikan kokeeseen vastaamista.

 18. Mikko Rautiainen says:

  Vastaan itse itselleni tuon Virtualboxin osalta.

  1. Lataa AbittiUSB:llä Digabi OS.
  2. Klikkaa AbittiUSB:ssä Asetukset, niin löydät kansion, johon koe.dd-tiedosto menee, luultavasti C:\Users\Mikko\AppData\Local\YtlDigabi tms.
  3. Virtualbox ei ymmärrä .dd-tiedostojen päälle. Siispä mene komentokehotteessa Virtualboxin asennuskansiooon ja kirjoita

  vboxmanage convertfromraw C:\Users\Mikko\AppData\Local\YtlDigabi\koe.dd C:\Users\Mikko\AppData\Local\YtlDigabi\koe.vdi

  ja muuta tietysti kansiopolut omia kansioitasi vastaaviksi.

  4. Virtualbox ei oletuksena suostu tekemään Debiania 64-bittisenä. Pitää käydä BIOSista pistämässä Intel Virtualization Techonology päälle. Kaikissa prosessoreissa ei ole tätä virtualisointiteknologiaa.

  5. Tee Virtualboxissa uusi Debian 64-bit, RAM 2048 MB, Use an existing virtual hard disk file (=koe.vdi). Lopuksi käynnistät oppilaan käyttöjärjestelmän Virtualboxissa.

  Koetilan palvelinta en saanut toimimaan.

 19. emppu says:

  Millainen tikku toimii palvelinkoneella? Haluaisin tietää, mitä seikkoja valinnassa tulee ottaa huomioon.

  • Matti says:

   Mikä tahansa vähintään 8Gb tikku.

   • Itämetro says:

    Valitettavasti mikä tahansa 8Gb tikku ei taida käydä – ainakin jos on uskominen lukioista kantautuneisiin tietoihin:

    Eri valmistajien tikuissa on niin suuria eroja kirjoitusnopeuksissa, että osa tikuista jumittaa Abitin toimintaa merkittävästi.

    Jos mahdollista, niin Digabi-projektilta voisi tähän tulla selventävää tietoa? Lisäksi koneiden ylikuumenemisongelmiin, mahdollisiin BIOS-ongelmiin(koneiden “sekoamiset”) sekä koneiden hidastumishuihin Abitin käytön yhteydessä olisi hyvä saada faktatietoja.

    • emppu says:

     Samasta syystä ja saamistani ristiriitaisista tiedoista johtuen esitin tuon kysymyksen. Nyt tarvitaan selkeitä ohjeita ja juuri tuota faktatietoa, jotta lukioissa voidaan tehdä mahdollisimman hyvin ne asiat, joihin on mahdollisuutta vaikuttaa.

     • Matti says:

      Tikut maksaa pari euroa. Onko mahdotonta ostaa sellainen ja kokeilla. Väitän, että 99,99% tikuista toimii ongelmitta ja lopuissa on valmistusvika.

 20. Juha says:

  Kirjautumisongelma harjoituskokeessa:

  Opiskelijan piti muuttaa nimeään hieman, koska “tällä nimellä on koe käynnissä” tms. (en muistanut ottaa kuvaa virheilmosta). Oli tehnyt toisen aineen kokeen viime viikolla. Toinen nimi muutettiin etukirjaimeksi -> kirjautuminen onnistui.

 21. Mörökölli says:

  Miten Abitti järjestelmän USB tikun buuttaminen Wmvaren player ohjelmaan tai vastaan Virtuaalikoneeseen on estetty? Mikäli tätä ei estetä mitenkään niin jää mielestäni keskeinen tietoturva aukko eli mahdollistaa kahden käyttöjärjestelmän päällekkäiskäytön valvojan huomaamatta.

 22. Isto says:

  Mistä löytyy ohje digabi-verkon kytkimien asetuksista? Löysin sen joskus, mutta nyt en löydä sitä täältä sivustosta mistään. Onko se tarkoituksella piilotettu? YL:n tilaohjeessa ei puhuta IP-osoitteista mitään.

  Linkit tuntuvat epäloogisilta; moni linkki, jonka takaa luulisi löytyvän lisätietoja digabista vie jonnekin Wikipediaan. Sivuston hakukone esittää hakutuloksina vain “uutisia” eri aiheista.

  Mielestäni tällaiset perusohjeet pitäisi löytyä todella helposti, ilman suurempaa etsimistä.

  • Isto says:

   Jos nämä ohjeet ja asetukset on piilotettu jostain tietoturvasyistä, niin se on aika outoa ainakin kahdesta syystä:
   1) ohjeita löytyy muistakin lähteistä, mistä vastaavat tiedot verkoista saattaa löytää
   2) järjestelmän tietoturvaa ei voi laskea sen varaan, että tiedot verkkojen kokoonpanosta olisivat “salaisia”.

 23. Jarkko says:

  Onko Digiabin toimiminen tai toimimattomuus jollakin koneella kiinni kyseisen Debian-version ajurituesta vai mistä? Yritin käynnistää uunituoreella Macbook Prolla (late 2016), jossa on vain USB C portit (Applen oman USB C-USB A adapterin avulla). Jumittui. Kyseistä mallia (joka on varmaan varsin suosittu) ei näytä kukaan saaneen käyntiin Digiabilla.

 24. Tomi says:

  Mistähän johtuu, että kuvankaappauksen liittäminen vastaukseen lakkaa toimimasta? Kahdella opiskelijalla on käynyt niin, että liittämisnappulan klikkaaminen antaa vain ilmoituksen “Kuvan liittäminen ei onnistunut”. Kuvatiedosto löytyy kyllä tmp-kansiosta. Koneen uudelleenkäynnistäminen korjaa vian.

  • Matti says:

   Itse törmäsin samaan, syynä oli että yhteen vastaukseen mahtuu vain tietty määrä kuvankaappauksia. Olisko ollut n. 10 kpl.

   • Tomi says:

    Minulla toinen opiskelija ei saanut liitettyä ensimmäistäkään kuvaa. Ja kun vika tulee, niin kuvan liittäminen ei onnistu enää mihinkään tehtävään,

 25. Tiuku says:

  Haluaisin tehdä korjaukset sähköiseen kokeeseen isolla kosketusnäytöllä. Ennen kuin esitän toiveen tietohallinnolle / lukion TVT-vastaavalle, olisi hyvä varmistua laitteen (esim. Acerin 23 tai 27-tuumainen näyttö) toimivuudesta. Pystynkö merkitsemään virheet tekstiin kynällä yliviivaamalla? Vai mitä muita apuja olisi saatavissa tähän loputtomaan näytön tuijottamiseen ja olkapäätä repivään hiiren kliksutteluun?

 26. Ari says:

  Tytär opiskelee lukion 1 vuotta ja tehnyt sähköisiä kokeita HP Elitebook 820 G1 koneella. Useassa kokeessa näyttö menee pimeäksi, vaikka kone ei sammukaan eikä näyttöä saa “hereille” uudestaan vaan koneen joutuu käynnistämään uudelleen. Sama ongelma voi tapahtua 2-3 kertaa kokeen aikana ja lopulta joutuu käyttämään varakonetta, jotta saa kokeen suoritettua. Windowsilla moista ei tule koskaan esiin, joten laitevika se ei ole.
  Onko ongelma tuttu muista koneista tai muilta käyttäjiltä?

 27. Oppilas says:

  Voiko kuullokkeet olla ns. bluetooth kuullokkeet, joihin voi kuitenkin liittää piuhan mitä kautta liittää koetilanteessa kuullokkeet koneeseen?

 28. JB says:

  Ostin lukion tänä vuonna aloittaneelle tyttärelleni Acer Swift 3 sf314 signature edition -läppärin vanhan hyytyessä ja Abittia silmällä pitäen (listan mukaan ainakin Swift SF314-51:n pitäisi toimia). En kuitenkaan ole onnistunut saamaan Abittia toimimaan. Koneen pystyy starttaamaan USB-portin Abitti-tikun avulla mutta sen jälkeen yksikään tarjotuista Abitti-vaihtoehdoista ei toimi. Koneen ruudulle ilmestyy vain rivi [vmlinuz-4.4.30-ytl-w 43.85MiB 100% 2.24MiB/s]. Löytyyköhän tähän ratkaisua? PItäisi vielä pojallekin ostaa uusi kone mutta mistä sen nyt sitten tietää toimiiko uudessa koneessa Abitti?

  • K says:

   Moi. ostin tuon saman koneen itsekin juuri pari viikkoa sitten. Abitti toimii sillä moitteettomasti.
   Jos teillä ei toimi, kääntykää opettajan puoleen… 🙂

   • JB says:

    Ei toimi opettajan eikä kaupan teknisen tuen avulla. Molemmat kehottavat reklamoimaan toisen luona. Teknisen tuen mukaan kaikki nykykoneet eivät buuttaa USB-tikulla ja tämän meidän yksilö kuuluu niihin. Tästä viisastuneena teimme niin, kun piti ostaa uusi kone lukiolaispojallemme, että otimme hänen tikkunsa mukaan ja testasimme koneen kaupassa ennen ostopäätöstä. Täytyy sanoa että olen enemmän kuin pettynyt koko tähän järjestelmään. Kukaan ei ota vastuuta mistään ja tulee aika kalliiksi ja rasittavaksi tämä koekaniinina olo.

 29. Mikko Rautiainen says:

  Miten saan Digabi OS:n avautumaan Virtualboxissa siten, että GeoGebra, TI-nspire CX CAS ja muut laskinohjelmat ovat käytettävissä? Nyt ne on oletuksena pois käytöstä, vain KCalc toimii.

  • Mikko Rautiainen says:

   Taas vastailen itselleni. GeoGebran ym saa Virtualboxissa käyttöön näin:
   1. tee Abitissa koe, jossa CAS-ohjelmat sallittu ja lataa koe usb-tikulle
   2. Aseta Virtualboxissa Abitti-KOE -käyttöjärjestelmälle Settings -> Network -> Attached to _Bridged Adapter_ (ei siis Internal Network). Valitse tässä vaiheessa siis se verkkokortti jota käytät Digabi-kokeen tiedonsiirrossa.
   3. Pistä Digabi-palvelin pystyyn avaa siellä edellä tekemäsi koe. Jos palvelinkin on VirtualBoxissa, tee sama Network muutos kuin kohdassa 2. Lisäksi valitse Virtualboxin valikoista haluamasi kokeet sisältävä USB, jolloin se näkyy Abitti-KTP -käyttöjärjestelmässä USB0:na (usb voi näkyä vain yhdessä käyttöjärjestelmässä)
   4. käynnistä Abitti-KOE
   Sitten toimii matematiikkaohjelmistot.

 30. Anni says:

  Moikka!

  Mulla on uudehko MacBook Pro (13-inch, Late 2016) joka ei ilmeisesti ole vielä kelvollinen yhteen DigabiOS:in kanssa. Kirjoitan ensimmäiset yo-kirjoitukseni syksyllä 2018, onko tietoa onko kyseistä tietokonetta mahdollisuus käyttää silloin kirjoituksiin?

  • Mikko Rautiainen says:

   En ole virallinen taho mutta tässä asiantunteva arvaukseni.

   Jos koneesi ei buuttaa nyt usb-tikulta Digabia niin ei tule toimimaan. USB-buuttauksen testaukseen tarvitset ainakin “USB-C to USB Adapter”.

   Lisäksi, jos teillä langallista verkkoa käytetään (luultavasti käytetään) niin tarvitset lisäksi “USB to Ethernet Adapter” kun koneestasi vissiin puuttuu Ethernet-liitäntä.

   Parempi valmistautua siihen että käytät jotain toista konetta yo-kokeessa.

 31. Karim says:

  Voiko kirjoitetun USB/DigabiOS -tikun käyttää muuhun tarkoitukseen? Vai onko se tikku sidottu nyt vain ja ainoastaan abitti-kokeille?

  • Mikko Rautiainen says:

   Voipi käyttää myöhemmin ja luultavasti samaan aikaankin muussa tarkoituksessa. Eli buuttitikulle voi tallentaa ylimääräisiä tiedostoja, ja sekä tiedostot että buuttaus pitäis käsittääkseni toimia.

 32. Z. Yskowicz says:

  Hieman epäselvää kuinka testata oppilaan tikulla kotona verkkoyhteys. Lenovon läppäri buuttaa tikulta mutta ei muodosta yhteyttä kodin WLAN-verkkoon eikä muodasta yhteyttä verkkopiuhallakaan. Molemmat yhteystavat toimivat ilman mitään kikkailua Windows:ssa.

 33. Mikko Rautiainen says:

  Ei varsinainen kysymys mutta ajattelin kertoa kun on varmaan ajankohtaista monelle.

  Kaavaeditori https://math-demo.abitti.fi/ osaa tehdä monia asioita vaikka ei aluksi siltä näytäkään. Esim. moniriviset yhtälöt ja yhtälöryhmät kyllä tulostuvat mutta vasta vastauksessa. Se siis osaa kirjoittaa vaikka tämmöisen:

  \begin{split}
  e &= -N\frac{\Delta \Phi}{\Delta t} \\
  &= -N\frac{\Phi_2 – \Phi_1}{\Delta t} \\
  &= -250 \cdot \frac{0,012 \text{ Wb} – 0,036 \text{ Wb}}{0,26 \text{ s}} \\
  &\approx 23,077 \ \frac{\text{Wb}}{\text{s}} \qquad |1 \text{ Wb}= 1 \text{ V} \cdot \text{s} \\
  &\approx 23 \text{ V}.
  \end{split}

  Valitettavasti editointivaiheessa ei vain näy toistaiseksi mitään.

  Se pystyy siis lähes samaan kuin GeoGebran editori. Lavennusmerkintää (\prescript) se ei tosin osannut. GeoGebra on siinä mielessä parempi, että siinä saa editointivaiheessa kaikki vaiheet näkyviin, editointikenttä on leveämpi ja sitä saa säätää. Sitä ei vain ole A-osiossa käytössä.

 1. April 19, 2017

  […] löytyy hyödyllistä informaatiota sähköisiin yo-kokeisiin liittyen: Usein kysytyt kysymykset Esimerkkitehtävät […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*