DigabiOS USB-muistille (Mac)

DigabiOS-käyttöjärjestelmän tekeminen USB-muistille sekä käynnistäminen (Mac)

 

11.11.2016 päivitetyt ohjeet

Levynkuvien kirjoittamiseen tarvitset ylläpitäjän/admin -oikeudet.

Aloita tarkastamalla uusimman levynkuvan versionumero: http://static.abitti.fi/usbimg/prod/latest.txt

Edellisestä osoitteesta saat versionumeron (esim. 99), jota tarvitset uusimman levynkuvan lataamiseen:

 • kokelaan levynkuvan osoite: http://static.abitti.fi/usbimg/prod/[versionumero]/koe.zip
 • palvelimen levynkuvan osoite: http://static.abitti.fi/usbimg/prod/[versionumero]/ktp.zip

Opiskelijan tikun voit kirjoittaa seuraavalla tavalla:

 • Lataa Safarilla tämänhetkinen levykuva .zip-tiedostona osoitteesta http://static.abitti.fi/usbimg/prod/[versionumero]/koe.zip
 • Safari purkaa koe.zip -tiedoston automaattisesti oikeaan muotoon (koe.dd)
 • Avaa Terminal (esim. Spotlightin kautta tai Go -> Applications -> Utilities -> Terminal)
 • Kirjoita Terminaliin diskutil list. Laitteen levyt listautuvat, tässä esimerkki:

samplews:~ user$ diskutil list
/dev/disk0
   #:                       TYPE NAME                    SIZE       IDENTIFIER
   0:      GUID_partition_scheme                        *250.1 GB   disk0
   1:                        EFI EFI                     209.7 MB   disk0s1
   2:                  Apple_HFS MacintoshHD             249.2 GB   disk0s2
   3:                 Apple_Boot Recovery HD             650.0 MB   disk0s3

 • Liitä laitteeseen USB, jolle DigabiOS kirjoitetaan (huom. käyttöjärjestelmän luominen poistaa USB:lta tiedostot. Käytä USB:ta joka on tyhjä tai sisällöltään merkityksetön)
 • Kirjoita Terminaliin toistamiseen diskutil list. Aiempaan listaan verrattuna uutena levynä listautuu äskettäin liittämäsi USB-muisti. Se voi olla esim. /dev/disk1, kuten alla olevassa esimerkissä:

samplews:~ user$ diskutil list
/dev/disk0
   #:                       TYPE NAME                    SIZE       IDENTIFIER
   0:      GUID_partition_scheme                        *250.1 GB   disk0
   1:                        EFI EFI                     209.7 MB   disk0s1
   2:                  Apple_HFS MacintoshHD             249.2 GB   disk0s2
   3:                 Apple_Boot Recovery HD             650.0 MB   disk0s3
/dev/disk1
   #:                       TYPE NAME                    SIZE       IDENTIFIER
   0:     FDisk_partition_scheme                        *4.0 GB     disk1
   1:             Windows_FAT_32 DISKNAME                4.0 GB     disk1s1

 • Kirjoita Terminaliin diskutil unmountDisk /dev/diskN. Korvaa diskN nyt ja jatkossa USB-muistitikun tunnisteella, jonka selvitit edellisessä vaiheessa.
 • Lirjoita Terminaaliin sudo dd if=~/Downloads/koe.dd of=/dev/rdiskN bs=1m
  • if=polku, josta levykuva löytyy, ts. se minne Safarilla ladattiin
  • of=polku kirjoitettavaan USB:hen
 • Kysyessä salasanaa, kirjoita sisäänkirjautumisessa käyttämäsi salasana
 • Odota kunnes valmis
 • Kirjoita Terminaliin diskutil eject /dev/diskN

Boottaaminen Macilla

 • Sammuta kone
 • Liitä DigabiOS USB-laitteeseen
 • Pidä alt/option -näppäin pohjassa
 • Käynnistä kone
 • Valitse annetuista vaihtoehdoista Efi boot (yleensä äärimmäinen oikealla)

46 Responses

 1. Thomas Hietto says:

  Terve, haluamme luoda tyttärelleni DigabiOS muistitikun 64-bittiselle Macille. Tuo tarjoamanne linkki ei toimi. Voitteko antaa minulle linkin jolla löydän tarvitsemani tiedoston?

  Kannattaisi päivittää linkki ohjeissa.

  Thomas

 2. Hienoa että on laadittu ohje. Suosittelin että kaikkiin ohjeisiin, dokumentteihin ja mielellään myös näihin web-sivuihin lisättäisiin päiväys.

 3. Minna says:

  Hei, nämä ohjeet on ihan järkyttävän huonot! Niiden perusteella toimiminen vaatii IT-alan osaamista! Laatikaa nyt hyvänen aika selkeä ohjeistus, jonka perusteella jokainen käyttäjä osaa tehdä tarvittavat toimenpiteet.

 4. Minna says:

  Hei Matti,
  miten Macille?

  • Matti says:

   Opettaja tekee tikut windows koneella. Kai teillä on winkkareita lukiossanne? Eihän se opiskelija niitä tikkuja itse saa tehdä kuin kokeilutarkoituksiin. Tikkujen pitää olla samaa versiota palvelintikun kanssa että koe onnistuu.

 5. Mac-man says:

  Hei,

  meillä on 30 Macin käyttäjää lukiossa ykkösissä. Näillä ohjeilla ei mene kyllä maaliin saakka Abitti-tikun tekeminen juuri kellään. Lisäksi monet ohjelmat(mm. Dia, Libreoffice) ovat kohtuullisen vaikeita asentaa Macille. Tämän lisäksi näppäimistö, hiirilevy, portit ja resoluutio tuottavat ongelmia. Pitäisikö Mac lisätä ei suositeltavien koneiden joukkoon? Ei hyvä, koska Mac on kuitenkin opiskeluvälineenä kaikessa muussa paitsi Abitissa.

  • Matti says:

   Libreoffice vaikea asentaa? Lataa paketti libreoffice.org sivulta kaksoisnapauta ja paina ok -> valmis.

 6. Minna says:

  En ole opettaja, vaan lukion ykkösluokkalaisen vanhempi, joka yrittää saada Macille asianmukaiset lataukset. Siksi pyytäisin teiltä päin asiallista palvelua ja neuvontaa.

  • Matti says:

   Minä olen opettaja olen tehnyt opiskelijoille tikkuja koululla. Ei tämä voi jäädä opiskelijan tai vanhempien vastuulle. Pyydä koululta tikkua lainaan, niin voitte kokeilla toimintaa omalla koneella.

 7. Matti says:

  Enpä nyt viitsi omalla mäkillä kokeilla, mutta eikö tikun tekeminen tosiaan onnistu mäkin omalla GRAAFISELLA levytyökalu ohjelmalla, joka löytyy lisäohjelmista? Sillä olen ainakin Ubuntu tikkuja tehnyt ilman komentoriviin kajoamista…

 8. Mami says:

  Hei, nyt tarvitaan täsmennystä ; toimiiko Windows – koneella tehty Abitti – tikku myös MACilla ? luulin ettei, johtuen eri käyttöjärjestelmistä, mutta ehkä Digabios sitten toimii molemmissa riippumatta missä on luotu ? Ja toinen juttu, mainitaan, että tikkujen pitää olla samaa versioita kuin palvelintikun ? Mitenköhän tämä mahtaa onnistua kun koulusta tuli ohjeet, että jokainen oppilas itse hoitaa itselleen tikun ja asap. Kiitos tuesta !

  • matti says:

   Toimii tottakai.

   • Mami says:

    Kiitos, tämä tulikin jo koeponnistettua eilen illalla ja onnistui tikun teko Macilla ihan hyvin.

  • matti says:

   Jos opiskelijat hoitavat omat tikkunsa, niin ei voida mitenkään varmistaa, että kaikilla on sama versio edes keskenään puhumattakaan palvelintikun kanssa. Eli runsaasti ongelmia tiedossa. Ainoa järkevä vaihtoehto on, että koulu tekee kaikki tikut.

 9. Hammu says:

  Onkohan abitin palvelimilla ruuhkaa vai mikähän mättää? Valuu perhanan hitaasti nuo tiedostot.

 10. Jaakko says:

  Mikä tuo salasana on?

 11. Gabriella says:

  Minulla on uusin macbook eli joka on värillinen, yritin bootata koneeni abitti ympäristössä, mutta se ei kuitekaan onnistunut. Tiedättekö miksi? Johtuuko tämä, että kone on liian uusi vai?

 12. AE says:

  Missä vaiheessa USB tikku pitäisi ottaa pois ennen koneen sammuttamista ja uudelleenkäynnistämistä, jolloin se pitää laittaa koneeseen uudelleen?

 13. VIhainen says:

  Antakaa toimiva linkki!!!!!!!!!!!!!!!!!

 14. Ville says:

  Laitetaanpa tänne MAC-puolellekkin kysymys.

  En saanut toimimaan seuraavalla koneella MacBook (Retina, 12-inch, Early 2016), 1,3 GHz Intel Core m7, 8 Gt 1867 MHz LPDDR3, Intel HD Graphics 515, 1536 Mt. Käyttiksenä OSX Sierra 10.12.2. USB Donglena on Minix.

  Käynnistäessä tikku löytyy ja tarjoaa vaihtoehdoksi Efi Boottia. Sen kun valitsee lähtee boottaamaan mutta jumahtaa kohta ja sen jälkeen mitään ei tapahdu.

  Onko ehdotuksia?

  • Dani says:

   Koikeile asentaa rEFInd ohjelma koneelle, jonka avulla saa bootattua linuxeja paremmin kuin applen omalla bootilla. jotkun linuxit macilla ei toimi ilman tuota ohjelmaa. ohjelman sivuilta löytyy hyvät ohjeet asentamiseen. kannattaa kokeilla.

 15. Anonyymi says:

  Tämän ohjeen voisi myös jalostaa linuxille. Zip täytyy itse purkaa, kuitenkin tuo dd löytyy. Tikun tunniste tarkistetaan eri komennolla.

 16. Mikaela says:

  Det skulle vara fint ifall länken till en sida som denna (som är väsentlig för väldigt många av våra studerande) skulle hittas lätt och att den även skulle finnas på svenska. Det har lite för ofta hänt att jag och mina kolleger har missat något på grund av att det bara har informerats eller diskuterats på de finska sidorna.. Inte för att jag inte förstår finska (vilket i och för sig är fallet för nog så många) men snarare för att jag har räklnat med att all viktig information översätts!

 17. Jussi says:

  Meidän talouteemme tuli uusi Macbook (MacBook 12” dual-core Intel Core m3 1.2GHz 8GB 256GB), mutta Abitin käynnistys ei onnistu. Tikku kyllä löytyy ja boottaus alkaa hyvin, mutta näyttö menee sotkuksi siinä vaiheessa, kun Abitin valikon pitäisi tulla näkvyiin. Mikään käynnistysvalikon vaihtoehdoista ei näytä toimivan, Onko Intel HD Graphics 615-näytönohjain yhteensopiva DigabiOs:n kanssa?

 18. Tor Lillqvist says:

  Vielä noin kuukausi sitten Abitin silloisella versiolla (olisiko ollut kahdeksankymmentäjotain) käynnistys onnistui Macbook Air (2017 malli, joka on aika sama kuin 2015 malli). Sen takia uskalsin ostaa tyttärelle Macin. Mutta silloin ei tullut langatonta verkkoa kokeiltua.

  Tänään tytär sitten kertoi että koulussa ei ollut onnistunut langattomaan verkkoon kytkeytyminen. Kokeiin tikulla mikä meillä oli edelleen kotona, eikä tosiaan kodin verkkoon onnistunut liittyminen. Huokaus. Nojaa, toivottavasti joku USB-WiFi -tikku toimii?

  Paitsi että, tänään kun sitten hain uusimman koe.zip:in (versio 91) ja kirjoitin sen tikulle, ei onnistu sillä enää edes käynnistyskään. Aluksi näyttää kyllä hyvältä, kaikki menee siihen asti kun tulee Debian-logo näkyviin ja progress bar ruudun alareunassa, mutta sen jälkeen ruutu tyhjenee ja ylhäällä lukee vain jotain “[Firmware Bug:] ioapic 2 has no mapping iommu, interrupt”, “remapping will be disabled”, ja “Loading, please wait…”. Eikä mitään tapahdu.

  Huokaus, onko tosiaan niin ettei ole toivoa käyttää Macissa DigabiOS, pitääkö ostaa PC?

 19. Tor Lillqvist says:

  Minusta tämä Mac-tilanne on kyllä niin huvittava. En ymmärrä miksei YTL voi yksinkertaisesti sanoa suoraan että Maceja ei tueta, ja ohjeistaa hankkimaan mahdollisiman vanhanaikainen kannettava PC. Voisi erikseen mainita minkätyyppiset hienoudet eivät todennäköisesti toimi edes PC:ssä. Olisi paljon helpompaa. Ja tämän siis sanon vaikka suosin nykyään Macceja enkä käytä Windows-koneita kuin pakon edestä. Mutta YO-kirjotukset olisi toki ihan validi “pakko” hankkia perheeseen pitkästä aikaa taas PC. En minä Windowsia vihaa.

  • Jussi says:

   On aika heikko suoritus, jos yo-kokeen suoritus Suomessa vaatii pakollisena osasuorituksena Windows-läppärin hankinnan. DigabiOS on ilmeisesti tehty Debianin pohjalle, joten rautatukea pitäisi löytyä samalla tavalla kuin Debianiin yleisesti. On ihan tavallista, että uusien Mäkkien ajureita on aluksi huonosti, mutta koneet ovat niin suosittuja, että ajureita tulee verkkoon aika pian.

   Meillä on 2017 MacBook 12 ja uusin (91) versio DigabiOS:tä pyörii, mutta näppis ja touchpad ei. Touchpadin voi kiertää käyttämällä USB hiirtä. USB näppis saattaisi varmaan myös toimia, mutta ei satu olemaan sellaista käsillä, että voisi kokeilla.

   Debianin keskustelupalstan kautta löytyi tieto, että ensimmäiset ajurit toucpadille ja näppikselle löytyvät osoitteesta https://github.com/cb22/macbook12-spi-driver. Kääntäisin mielelläni oman version DigabiOS:tä näillä ja testaisin, mutta se ei taida olla ihan sallittua. Voisiko virallinen kehittäjä tehdä testin ja tuottaa version 92? Koeviikko alkaa torstaina…

   • Tor Lillqvist says:

    Mutta ei kai se DigabiOS perustu mihinkään bleeding edge -Debianiin johon jonkun tekemät uudet driveriversioit istuisi suoraan, vaan johonkin “stable” -versioon johon uusien drivereitten backporttaus tulee joskus, jos tulee? Meillä siis tyttärellä MacBook Air 2017 (joka on aika sama kuin MBA 2015 malli käsittääkseni), ja siinä DigabiOS muuten toimii (myös näppis ja touchpad), mutta WiFi ei tunnu toimivan. (Ja vaikka minulla on taitoa alkaa itse kokeilla, kääntää ja rakentaa kokeeksi uudempaa bootattavaa DigabiOS-tikkua uusilla WiFi-drivereilla jos löytyy jne, ei ole yhtään mielenkiintoa.)

 20. Mac Aivoton says:

  Aivan tunkki koko ohje ja latausportaalit… mitään noista linkeistä ei Mac avaa… Varsinaista taidonnäytettä opettamisesta… Tämänhän piti olla helppoa?

 21. Peeceetuki says:

  Onpa heikko esitys että jotkut mäkit ei toimi ja ongelmaa ei jakseta kommentoida saati korjata. Ja miten on edes mahdollista että koululaitos hankkii softaa jolle ei viitsitä tai osata tehdä riittävän laajaa tukea yleiselle konekannalle?

  • Tor Lillqvist says:

   Olen samaa mieltä. Jos ei ole resursseja edes listata tarkkaan mitkä MacBook-mallit oikeasti toimivat, niin pitäisi olla uskallusta sanoa suoraan että ei kannata hankkia mitään MacBook-mallia ja odottaa sen toimivan kaikilta osin DigabiOS:ssa. (Toisin kuin PC-puolella, kokoonpanoltaan erilaisia Mac-läppäreitä on hyvin pieni määrä, varsinkin jos rajoittuu uutena myynnissä oleviin malleihin.)

 22. peeceetuki says:

  Ja oikeastaan kyse on asiasta josta pitää hakea linja jostakin ylempää, ehkä oikeusasiamieheltä.

  Voiko tällainen opiskelijalle oleellinen systeemi olla näin hauras? Eikö palvelun tuottajalla ole velvollisuus sekä kunnolliseen viestintään toimivista konemalleista että jopa laajaan tukeen yleisesti käytössä olevaan konekantaan. Nythän tämä on pahimmillaan kuin lukion atk-kerho jossa opettajat ja oppilaat tutkivat mikä muistikortti sopii minkäkin Linux-kernelin kanssa yhteen. Jopa niin että kirjoituksiin osallistuvan oikeusturva vaarantuu.

  Surkuhupaisaa on että tuo tiettyjä apple – malleja vaivaava ajurin puute on ollut kaksi vuotta harrastelijoiden koodausjonossa. Siis harrastelijoiden. Kuvastaa sitä miten heikko tällainen vapaaehtoisuuteen perustuva malli on.

 23. Tor Master says:

  Hei, anteeksi, mutta miten niin? Mulla on MacBook Pro (2017), mie oon maksanut niin paljon siitä ja nyt ei toimi se abitti-ohjelma (Abitti käynnistyy mutta näppäimistö ja hiiri ei toimi)… mitä varten luoda ohjelmaa joka ei toimi ollenkaan??? mie en halua käyttää windows-lappareita, jotka eivät toimi ilman virheitä..