DigabiOS

Käyttöjärjestelmä – kaikki samalla viivalla

Ylioppilaskirjoituksissa käytettävät laitteet voivat olla opiskelijoiden omia tai koulun.  Käyttöjärjestelmän avulla pyritään toteuttamaan kaikille kokelaille samanlainen koetilanne sekä käytettävissä olevien tiedostojen että lähdemateriaalien suhteen.

DigabiOS on Linux-pohjainen livekäyttöjärjestelmä ylioppilaskokeiden suorittamista varten. DigabiOS:n päätehtävä on tarjota kaikille kokelaille yhtenäinen alusta kokeiden suorittamista varten. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että DigabiOS estää kokelasta pääsemästä käsiksi ei-sallittuihin materiaaleihin ja ohjelmistoihin.

Varsinainen koe kysymyksineen, oheisaineistoineen ja vastauksineen tulee sijaitsemaan kokelaan koneen ulkopuolisella palvelimella.

Käyttöjärjestelmän käynnistetään USB-muistilta

USB-muisti

DigabiOS käynnistetään ulkoiselta käynnistysmedialta

Kokeen alussa tietokone käynnistää USB-muistilta DigabiOS:iin. Normaalisti kone lataa käyttöjärjestelmän koneen sisäiseltä kova- tai SSD-levyltä. Siksi koneen asetuksiin on tehtävä muutos, jotta käynnistys USB:lta onnistuu. Tähän saat ohjeet koneesi käyttöohjeesta.

DigabiOS on testattavissa!

Kokeessa käytettävästä DigabiOS:sta on olemassa testiversio, jota voi vapaasti kokeilla ja käyttää myös ylioppilaskokeiden ulkopuolella. Lue lisää Abitti-sivuilta! Jos sinulla on ongelmia DigabiOS:n kanssa tutustu ohjeisiimme.

Tekniikka

Tuetut laitteet

Viralliset määräykset tuetuista laitteista löytyvät Ylioppilastutkintolautakunnan kotisivuilta.

124 Responses

 1. Terttu says:

  Samaa palautetta tulee tärkeimmiltä eli opiskelijoilta:
  HS(30.10.2016):
  “Kallion lukion abit haluavat kynän ja paperin takaisin”

 2. mami says:

  Kun nyt uutena vanhempana tulen tutustumaan aiheeseen ja vielä tietohallinnossa päivätyökseni tekevänä, niin ymmärränkö todellakin oikein, että näitä lapsukaisia (ja vanhempia) käytetään testaamaan järjestelmän rakentamista? jokainen nuori ja perhe käyttää aikaa tähän arpomiseen minkä milloinkin pitäisi toimia, vai tuliko uudemman version myötä bugi. Jossain perheissä löytyy tukea ja innostusta näihin asioihin, mutta ei lainkaan kaikissa. Vähintä mitä pitäisi tehdä on selvä viestintäsuunnitelma ja kiinteät versioaikataulut selkeästi näkyville, ettei asioita tarvitse keskustelupalstojen kommenteilta kaivella. Ja joka kuukausi ei voi tuoda uusia versioita. Olisi ilo keskustella vastuutahojen kanssa prosessista loppukäyttäjän näkökulmasta.

  • Matti Lattu says:

   Opiskelijoita tai vanhempia ei käytetä järjestelmän testaajina. Meiltä lähtevä koodi testataan moneen kertaan, mutta ohjelmistoa myös kehitetään jatkuvasti. Me emme usko ominaisuuksien varastointiin kiinteitä julkaisupäiviä odottamaan, vaan julkaisuun aina kun valmis toiminnallisuus tai korjaus on valmiina. Me tuomme uusia versioita jakeluun vaikka joka viikko, jos saamme ominaisuuksia valmiiksi. Parannusten hilloaminen toimistollamme ei auta ketään.

   YTL:n AbittiUSB-työkalulla voi kirjoittaa USB-muistitikulle aina uusimman jaossa olevan ohjelmistoversion. Uusin versio on lähtökohtaisesti toiminnallisuudeltaan paras. Koeohjelmisto on jaettu sekä palvelin- että kokelastikulle ja siksi eri ohjelmistoversiot eivät välttämättä toimi ristiin. Tämän ja yksinkertaisuuden vuoksi tikkujen kirjoittaja ei voi kopida tikulle vanhoja ohjelmistoversioita.

   Nyt tänä syksynä olemme saaneet tietoa, että joissakin lukioissa tikkujen kirjoittaminen on sälytettyä opiskelijoiden tehtäväksi. Tietohallinnon termein tämä tarkoittaa sitä, että lukio on ottanut harteilleen sovelluksen muutoksenhallinnan ja siihen liittyvän viestinnän. Lukio päättää milloin päivittää palvelintikut ja kaikilla sovellusjakeluun (eli tikkujen kirjoitukseen) olla tiedossa prosessi, jolla tästä tiedotetaan.

   • Mami says:

    Älä huoli, koululle on lähtenyt myös pyyntöä paremmasta tiedotuksesta versionhallinnasta.
    Vaikka ketterästi kehitetäänkin, ajatellen loppukäyttäjiä, ei ehkä kuitenkaan ole viisasta liian usein versioita julkaista. Sehän vaatii, että kaikki tahot käyvät täällä päivittäin kurkkimassa onko julkaistu jotain uutta. Niinpä uskon, että jatkuvan parantamisen periaatteella löytyy parannettavaa joka taholta. Onnea projektille erityisesti siitä syystä, että 2000 – luvulla syntynyt nuorisomme yo-kirjoitusten onnistuminen teknisesti on aika pitkälti projektista kiinni.

 3. Ihmettelijä2016 says:

  Muutamia poimintoja viime päivien tapahtumista:
  -matemaattisten aineiden editorisovelluksiin liittyvät päätökset tekemättä, vaikka opetuksessa niitä pitäisi jo käyttää
  -päätöksien aikataulusta ei ole julkista tietoa
  -Abitista puuttuu kaksiosaisuus ja sen teknisestä toteuttamisesta ja aikataulusta ei ole julkista tietoa
  -Digabi/Abitti projektin resurssit ovat liian pienet, koska seuraavien viikkojen kehitystyö suuntautuu kevään 2017 kirjoituksiin(Digabi blogi 1.11.201)
  – matematiikan kaksiosaisuudesta ristiriitaista tietoa (YTL vs. Digabi vs matematiikan webinaari(16.11.2016)) esimerkiksi laskimen käytöstä.
  -matematiikan Webinaaritallenne(16.11.2016) katosi teknisten ongelmien vuoksi
  -YTL julkaisi tulevaisuuden YO-kirjoituksien kilpailun(18.11.2016)
  -MAOL julkasi julkilausuman(19.11.2016): Vetoomus sähköisen ylioppilaskirjoituksen työkaluista (http://www.maol.fi/fileadmin/users/Julkaisut/Tiedote_MAOL11_2016.pdf)

  Sähköistämisprojekti on varsin vaativa ja siinä on monia vaikeita vaiheita. Voisiko joku taho ottaa tiedottamisen ja ohjeistuksen suhteen vastuuta enemmän. Asiat koskettavat kuitenkin monia opiskelijoita, opettajia ja lukioita?

  • elias miiukkula says:

   Eipä näy vastausta tähänkään….

  • FYMA says:

   Heissan Ytl:n pallerot. Milloin tämä abitti-koesysteemi aioitaan tehdä valmiiksi? Tällä hetkellä se on täysin käyttökelvoton. Tweaka-bit -pluginin myötä se on vähän parempi eli ainoastaan lähes käyttökelvoton.

   • FYMA says:

    Päivitän omaa viestiäni: Tweak-a-Bit muuttuu maksulliseksi. Nyt siis koulut maksavat opettajien käyttömaksut tai vaihtoehtoisesti opettajat käyttävät abitti-kokeisiinsa modaamatonta täysin keskeneräistä ja käyttökelvotonta versiota.

    Harvemmin tulee vastaan projektia, jossa aivan kaikki menee päin seiniä. Ytl:ltä tämäkin onnistuu.

 4. Hikke says:

  Voiko siis oppilas huijata kokeessa niin että käynnistää abitin virtualboxsissa niin että opettaja ei huomaa ja sitten kun opettaja tulee niin oppilas vaan laittaa abitin fullscreenille. Ja sitten kun opettaja lähtee takaisin oman pöytänsä ääreen niin Google auki ja vastauksille?

  • Jjjass says:

   Oppilas ei voi huijata, koska kone siis buutataan eli kaikki yhteydet katkastaan! Ja jos sammutat abitti “sovelluksen” opettajan koneelta näkyy se samantien ja voit jatkaa vasta saatuasi koodin millä pääset takasin

   • Matti says:

    Itseasiassa kyllä voi huijata käynnistämällä abitin virtuaalisesti. Virtuaalikone ei sammu vaikka välillä käy windowsin puolella. Tämä on helppo kokeilla vaikka virtualboxilla. Siksihän yo:ssa valvojien on nähtävä kaikkien ruutu ja valvottava ettei windowsia näy…

 5. Consuelo74 says:

  Hi, i see that your blog loads very slow, it took around 9sec.
  to load this post. Do you know that site speed is major ranking factor for google now?
  If you speed up your page loading time you can rank higher and get more targeted traffic.

  There is simple method for faster loading, search for: Masitsu’s tricks

 6. Ville says:

  En saanut toimimaan seuraavalla koneella MacBook (Retina, 12-inch, Early 2016), 1,3 GHz Intel Core m7, 8 Gt 1867 MHz LPDDR3, Intel HD Graphics 515, 1536 Mt. Käyttiksenä OSX Sierra 10.12.2. USB Donglena on Minix.

  Käynnistäessä tikku löytyy ja tarjoaa vaihtoehdoksi Efi Boottia. Sen kun valitsee lähtee boottaamaan mutta jumahtaa kohta ja sen jälkeen mitään ei tapahdu.

  Onko ehdotuksia?

  • Apple-tietäjä says:

   Tilastojen mukaan kukaan muukaan ei tuossa ole onnistunut: https://digabi.fi/hwdata/
   Tunnetusti tuossa eivät myöskään toimi näppäimistö, hiiri tai langaton verkkokortti.

   • Apple-tietäjä says:

    Tähän pääsikin virhe, oli tuolla näköjään 1 kpl onnistuneita käynnistyksiä (MacBook8,1). (Eli käytännössä näitä MacBookeja ei ole Abitti-käytössä ollut.)

 7. Muikkuinen says:

  Tervehdys
  Taloudesta löytyy ainakin vanha MacBook ja IBM T61, jotka näyttävät toimivan listan mukaan. Vaan onko kukaan kokeillut chromebookeja? Niitä ei listassa näkynyt?

  • :'( says:

   Osa toimii, osa ei. Monessa vaatinee, että laite asetetaan kehittäjätilaan komentirivin kautta jotta sen voi ylipäätään käynnistää usb-muistilta.

 8. Reima Rouvinen says:

  Koulumme sähköisessä kokeessa palvelintikku jumittui kokeen aikana ja palvelinkone oli käynnistettävä uudestaan. Tämän jälkeen käynnistäminen ei onnistunut graafiseen käyttöliittymään. Pääseekö komentokehoitteesta tallentamaan tehtyä koetta?

 9. Jani Heinikoski says:

  Patchia kiitos! Lenovon joissain malleissa (esim. Legion Y520) moduuli “ideapad_laptop” hardblockaa WLAN:in käynnistymisen. /etc/modprobe.d/ polun mustalistaan tulisi lisätä kyseinen moduuli, jotta WLAN toimisi. Lisää infoa asiasta: https://askubuntu.com/questions/893384/wifi-doesnt-work-on-fresh-ubuntu-16-04

 10. juha Pihlajamäki says:

  Ilmeisesti sama ongelma, kun tuossa ylläolevassa, onkohan koska tulossa korjausta tuohon.

  Läppärinä lenovo legion y520 ja kone väittää abittissa, että verkkokortti on poistettu laitteessa olevasta painikkeesta, vaikka se ei ole.

  Luulin verkkokortin olevan toimimattomien korttien joukossa ja hommasin langattoman usb verkkokortin.
  Verkkokortti on Realtek NETGEAR WNA3100M, joka on merkattu tomiviin verkkokortteihin.

  Tämä usb verkkokortti väittää myös, että sekin on napista kytketty pois.

  FN —> F7 painalluksella ei ole abiitissa vaikutusta. (Windows puolella se laittaa lentotilaan)

  Bios asetuksissa langaton verkko on päällä, samoin bios on päivitetty uusimpaan versioon.

  Olisiko ideoita, miten tuon langattoman verkon saa päälle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*