A1, monivalinta

A-osa:

A1

Valitse oikea vaihtoehto seuraavista väittämistä. Oikeasta vastauksesta annetaan 2 p., väärästä vastauksesta vähennetään 1 p. ja tyhjä vastaus tuottaa 0 pistettä.
Vain yksi vaihtoehto on oikein kussakin kohdassa. (8 p.)

Suomen pinnanmuodot (2 p.)
Maapallon rakenne (2 p.)
Kaavoitus (2 p.)
Kehittyvät maat (2 p.)

12 Responses

 1. Esa Lappi says:

  Tämä tehtävätyyppi on huono, koska sen harjoittelussa luetaan suuri määrä vääriä väitteitä eli humpuukia, josta osa jää lasten päähän.
  Mielestäni lasten pitäisi lukea ja nähdä oikeaa tietoa ja tuottaa itse oikea vastaus. Jos pakko tehdä tämmöinen monivalinta, lisää puuttuva sana mittaa käsitteitä paremmin ja on yhtä helposti konetarkastettavissa.

 2. Pirjo Hellemaa says:

  Minä pystyisin todistamaan pienoismallilla (Terra 106: 3, s. 295, kuva 5), että osa suppakuopista voi olla veden pyörteisen virtauksen aiheuttamia, vaikka se lienee tässä täysin väärä vastaus. Kun vettä on pudonnut vuolaasti jäätikön reunalta, sekin on voinut kaivaa irtonaiseen ainekseen suppia.

 3. Pirjo Hellemaa says:

  Itse tehtävätyyppi on mielestäni hyvä, koska se testaa luetun ymmärtämistä ja kriittisen lukemisen taitoa. Molemmat vaativat tietopohjaa ja kypsyyttä, joita reaalikokeen pitääkin mitata.

 4. Esan kanssa samaa mieltä että tällaisia tehtäviä ei voi olla oppimateriaaleissa paljon. Mutta osaamisen mittaamiseen toiminee. Parempi olisi ehkä “etsi väärä väite ja perustele miksi väärä”. Mutta nyt kai etsitään tehtävätyyppiä jonka ohjelma tarkastaa kokonaisuudessaan.

 5. Miika Aitomaa says:

  Sähköiset kokeet tulee ja sillä siisti. Heitän silti ilmoille retorisen kysymyksen, mitä lisäarvoa sähköisyys tuo tähänkin tehtävään.

  • Matti Lattu says:

   Ei juuri tähän varmaan kovinkaan paljoa. Ellei sitten joku arvosteluun osallistuva pidä siitä, että atk hoitaa pisteytyksen.

   Todennäköisesti tehtävänlaatijat haluavat käyttää automaattisesti arvioitavia tehtäviä nimenomaan perustason tehtäviin (tunnista, etsi, määrittele, yhdistä). Siihen ne sopivat hyvin.

 6. Opiskelija says:

  Mielenkiinnosta, olisiko b,d,b,d ollut oikea rivi? En löytänyt ainakaan vastauksia sivulta.

 7. Pekka says:

  Nyt oli paha tehtävä

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*