Fysiikka, C5

C5

Katso videolta Matti Nykäsen ensimmäinen hyppy Calgaryn olympialaisten suuresta mäestä, (videolla on esitetty kaksi hyppyä). Videolla annetaan laskun aikana saavutettu nopeus juuri ennen ponnistusta. Kuvassa on hyppyrimäen sivuprofiili.
Fysiikka_C5

a) Piirrä voimakuviot, joista käyvät ilmi Mattiin vaikuttavat voimat hänen laskiessaan hyppyrimäkeä ja ilmalennon aikana.

b) Calgaryn olympiamäen ladun pituus oli 111 m ja se muodosti 35° kulman vaakatason suhteen. Kuinka suuri oli ladun ja suksien välinen kitkakerroin? Ilmanvastusta ei oteta huomioon.

c) Hyppyrin nokan korkeus oli 4,0 m alastulomäen alusta mitattuna ja alastulomäen kulma 37° vaakatason suhteen. Hyppyrin nokka osoitti 11° astetta vaakatason alapuolelle. Jos Matin ponnistus olisi epäonnistunut täysin ja hän olisi lähtenyt suoraan hyppyrin nokan suuntaisesti, kuinka pitkä hänen hyppynsä olisi ollut, kun ilmanvastus jätetään huomiotta?

d) Matin hyppy kantoi 118,5 m. Mihin suuntaan hänen ponnistuksensa hyppyrin nokalta suuntautui? Ilmanvastus jätetään huomiotta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*