Filosofia

Filosofian sähköisen ylioppilaskokeen esimerkkitehtäviä

Filosofia siirtyy sähköiseen ylioppilastutkintoon syksyllä 2016. Kokeen rakenne koostuu YTL:n päättämällä tavalla A-, B-, C- ja D-tyyppisistä tehtävistä (ks. Sähköisen ylioppilastutkinnon reaalikoe). Tämä tarkoittaa, että myös filosofiassa on oltava kysymyksiä, jotka mittaavat ensisijassa jonkinlaista mieleen palauttamista. Jaos on pyrkinyt siihen, että tämä ei merkitsisi puhtaita muistitietoja vaan aina kysyttäisiin myös määrittelyä tai perustelua. On tärkeää muistaa, että sähköinen koe mittaa lukion opetussuunnitelman perusteiden valtakunnallisten pakollisten ja syventävien kurssien osaamista ihan niin kuin paperinenkin koe. Ainakin alkuvaiheessa yli puolet tehtävistä on vanhoja perinteisiä kysymyksiä eli samoja kysymystyyppejä, joita kokeissa on tähänkin asti esiintynyt (esseet, aineistotehtävät, moniosaiset tehtävät, probleema-tehtävät).

Filosofian sähköiset esimerkkitehtävät pyrkivät kuvaamaan joitain niistä uusista tehtävätyypeistä, jollaisia sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin voi tulla. Jaoksen tavoitteena on esitellä joitakin sellaisia uusia kysymystyyppejä, joita myös kurssikokeissa voisi alkaa käyttää. Joissain tehtävissä on ajateltu, että tietokone voisi herättää kokelaan ajattelua toimimalla kysymyksiä esittävänä “Sokrateena”. Vuoden 2015 alusta filosofian ja elämänkatsomustiedon jaokset on yhdistetty. Siksi kysymystyyppejä kannattaa katsoa myös elämänkatsomustiedon puolelta.

5 Responses

 1. Leila Kiviluoma says:

  PALAUTE: Missäs ne kuuluisat videopätkät “luuraavat” .Psykologian puolella niitä on
  jo paljon ja lisäksi myös tuoreita videoita! Netistä löytyy myös filosofisia pätkiä
  tai niitähän voi myös itse nauhoittaa. Miten psykolgian puoelella ollaan jo paljon pidemmällä
  esimerkkitehtävissä, vaikka filosofiaa kirjoitetaan jo syksy 2016???

 2. Mikael Lax says:

  Jag är inte så övertygad om detta provs struktur i jämförelse med t ex provet i religion som verkar mycket tydligare. Önskar att den svenska översättningen kommer snart.

 3. Lauri Calonius says:

  Hei kaikki,

  Meidän abitti kokeessa heräsi juuri kysymys sähköisen esseevastauksen pituudesta. Abitissa ainakin pituus määritellään sanamääränä eikä “liuska”/sivu -määrää pysty enää kunnolla hahmottamaan. Onko tästä syntynyt jo keskustelua tai ohjeistuksia? Mikä olisi ihanteellinen esseevastauksen pituus sanamäärällisesti? Heitin hatusta 250-500 sanaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*