Elämänkatsomustieto

Elämänkatsomustiedon sähköisen ylioppilaskokeen esimerkkitehtäviä

Elämänkatsomustieto siirtyy sähköiseen ylioppilastutkintoon syksyllä 2017. Kokeen rakenne koostuu YTL:n päättämällä tavalla A-, B-, C- ja D-tyyppisistä tehtävistä (ks. Sähköisen ylioppilastutkinnon reaalikoe). Tämä tarkoittaa, että myös elämänkatsomustiedossa on oltava kysymyksiä, jotka mittaavat ensisijassa jonkinlaista mieleen palauttamista. Jaos on pyrkinyt siihen, että tämä ei merkitsisi puhtaita muistitietoja vaan aina kysyttäisiin myös määrittelyä tai perustelua. On tärkeää muistaa, että sähköinen koe mittaa lukion opetussuunnitelman perusteiden valtakunnallisten pakollisten ja syventävien kurssien osaamista ihan niin kuin paperinenkin koe. Ainakin alkuvaiheessa yli puolet tehtävistä on vanhoja perinteisiä kysymyksiä eli samoja kysymystyyppejä, joita kokeissa on tähänkin asti esiintynyt (esseet, aineistotehtävät, moniosaiset tehtävät, probleema-tehtävät).

Elämänkatsomustiedon sähköiset esimerkkitehtävät pyrkivät kuvaamaan joitain niistä uusista tehtävätyypeistä, jollaisia sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin voi tulla. Jaoksen tavoitteena on esitellä joitakin sellaisia uusia kysymystyyppejä, joita myös kurssikokeissa voisi alkaa käyttää. Joissain tehtävissä on ajateltu, että tietokone voisi herättää kokelaan ajattelua toimimalla kysymyksiä esittävänä “Sokrateena”. Vuoden 2015 alusta filosofien ja elämänkatsomustiedon jaokset on yhdistetty. Siksi kysymystyyppejä kannattaa katsoa myös filosofian puolelta.

2 Responses

 1. Matti Taneli says:

  Hei,

  1. tehtävä hieman epäselkeä. 2. tehtävä selkeä ja hyvä.

  Kiitos filosofian ja ET:n tehtävän tekijöille. Itsekin voisin olla ideoimassa sekä filosofian että ET:n tehtäviä, jos teille käy.
  Meidän lukoissamme on mahdollista testata kysymyksiä monilla “ohjelmilla” ja on jopa mahdollista saada siihen
  erinomaista teknistä ja muutakin apua yliopiston tutkijalta.

  ystävällisesti Matti Taneli

 2. Elisa Vehmanen says:

  mitkä ovat maksimipisteet kokeesta? Miten osioihin vastataan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*