Kokeet

Kullekin aineelle sopiva sähköinen koe

Sähköinen koe mahdollistaa esimerkiksi laajemman ja autenttisemman lähdemateriaalin käytön ylioppilaskokeessa. Kaikissa aineissa ei suuria muutoksia koetehtäviin välttämättä tule, ainakaan kokeiden sähköistämisen alkuvaiheessa.

 • Oppiaineittain koetehtävissä tulee olemaan eroja, kuten nykyäänkin.
 • Samanlaiset koetehtävät eivät välttämättä ole tarkoituksenmukaisia matemaattisissa aineissa, kielissä ja reaaliaineissa.
 • Myös sähköisissä ylioppilaskokeissa kysytään lukion opetussuunnitelman perusteiden mukaisia sisältöjä.
 • Katso esimerkkitehtäviä aineittain
Esimerkkitehtava

Vielä ei ole valmista! Kokeita laativat ainejaokset pohtivat parhaillaan: Miltä koe näyttää? Millaisista osista sähköinen koe koostuu? Millaisia materiaaleja ja ohjelmia kokelas käyttää? Miten kokeessa liikutaan? Miten sähköisestä ylppäristä saadaan eheä kokonaisuus?

 

Sähköinen kurssikoe

Jotta sähköinen ylppäri ei tulisi yllätyksenä, olisi jo lukioaikana hyvä päästä harjoittelemaan sähköistä koetilannetta kurssikokeissa! Myös sähköiseen “kokeiden korjaamiseen” kannattaa tutustua. Tässä muutama idea, joilla pääset liikkeelle.
 1. Tee yhteistyötä kollegoiden kanssa! Yksin on hankala päästä liikkeelle, mutta porukalla kurssikokeiden sähköistäminen ei ole mahdoton taakka. Oman koulun kollegoiden lisäksi kannattaa viritellä yhteistyötä aineryhmittäin naapurikoulujen kanssa ja aktivoitua esimerkiksi aineenopettajayhdistyksien kautta.
 2. Tutustu hyviin käytäntöihin! Sosiaalisen median kautta (suosittelen esimerkiksi Twitteriä ja Tietokoneen yo-kirjoituksissa -ryhmää Facebookissa) jaetaan paljon materiaalia, kannattaa kysellä ja jakaa aktiivisesti! Tässä PAOK-verkoston tuottama Sähköiset kokeet ja arviointi -esitys
 3. Sähköisen kurssikokeen ei aina tarvitse olla 110% tietoturvallinen yksilösuoritus (vrt. sähköinen ylppäri). Voit siis lähteä kokeilemaan sähköistä maailmaa kurssikokeessa  ks. esim. Luntaa luvalla -julkaisu
 4. Lähetä kysymykset ja meilillä ja pyydä opiskelijoita palauttamaan vastauksensa sähköpostilla.
 5. Opiskelijat vastaavat annettuihin tehtäviin (voit vaikkapa antaa tehtävät luokan edessä) omalla koneellaan ja palauttavat vastauksensa muistitikulla opettajalle.
 6. Tee sähköinen kurssikoe etentti-tyyliin sähköiselle oppimis- tai kyselyalustalle. Tarjolla on lukuisia teknisiä ratkaisuja.
 7. Digabin käyttöjärjestelmästä on tulossa (lue: työn alla) versio, jota koulut voisivat käyttää kurssikokeissaan.
  • Kurssikoe-käyttöjärjestelmää muokattaisiin niin, että se päästää nettiin, mutta ainoastaan niille sivuille, jotka kurssikokeessa ovat sallittuja (koulun käyttämä oppimisalusta, halutut sivustot, joilla taustamateriaalia yms).
  • Koulu laatisi boottaavat tikut ohjeiden mukaisesti
  • Vastausten tallentaminen tapahtuisi oppimisalustalle.
 8. Kerro sinä meille, vain taivas rajana! YTL kuulee mielellään kokeiluista kentällä!

[poll id=”2″]

3 Responses

 1. Anna von Zansen says:

  Sähköistä koetta kokeiltu Porissa , kiitos Tuurelle jakamisesta!

 2. Anna von Zansen says:

  Hyvä blogaus HY:n verkkotenteistä

 3. Maria Markkanen says:

  Kokeilimme sähköistä abitiin tehtyä koetta Iiisalmen lyseossa. Suurimman ongelman aiheutti Windows 8- käyttöjärjestelmän suojaus.

  Korjatessa testin tuloksia kaipasin mahdolisuutta alleviivata/ merkitä kohtia oppilaan vastaukseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*