Vårens hörförståelsemekanism i den nya Abitti-stickan

Abitti-stickuppdateringen innehåller hörförståelsemekansimen som används vid de elektroniska studentproven våren 2017. Hörförståelseklippen är inte längre på ett ”band” som startas gemensamt för alla. Nu startar examinanderna själv ljud- och videoklippen.

Dessa saker förändras:

 • Uppgifterna i hörförståelsedelen är i samma prov som de skriftliga uppgifterna. Examinanderna kan avlägga uppgifterna i valbar ordning. Datorn behöver inte längre startas om i mitten av provet.
 • Ljudklippen startas inte längre via servern. Examinanderna startar klippen på egen hand.
 • Ljudklippen startas via en knapp. Varje klipp kan lyssnas en gång och det går inte att stanna eller spola klippet.
 • Videoklippen nås via ”Visa material”-fliken på samma sätt som i realproven. Det går att se på videorna hur många gånger som helst. Det går att stanna och spola videoklippen.
 • Examinander som har försenat sig behöver inte längre vänta till slutet av hörförståelsedelen, som under hösten 2016.
 • Skilda prov med förlängda svarspauser finns inte i de elektroniska proven på grund av att examinanderna själva kan bestämma pausernas längd.

Två sätt att bekanta sig med den nya hörförståelsedelen:

 • Se på videon. Tyvärr är videon endast på finska.
 • Ladda demoprovet i engelska som presenterar den nya hörförståelsemekanismen och ordna ett prov i Abitti-systemet (se anvisningarna nedan).

Den nya hörförståelsedelen ändrar även på [anvisningarna för övervakare]. Anvisningarna gällande hur datorerna omstartas och försenade examinander avskaffas. Anvisningar gällande åtgärder vid tekniska problem med ljudklippen läggs till. De uppdaterade anvisningarna publiceras i februari.

Användningen av demoprovet

Det går att pröva på den nya hörförståelsedelen av provet genom ett demoprov i engelska. Provet innehåller tre uppgifter som baserar sig på ljudklipp och en uppgift med videoklipp. Provet arrangeras på följande sätt:

 1. Arrangeringen av provet kräver nya Abitti-stickor som publicerats i januari 2017. Både server och examinanderstickor bör uppdaterats.
 2. Ladda ner provfilen till din dator.
 3. Logga in i webbtjänsten Abitti.
 4. Klicka på ”Importera nytt prov (.zip)” och för över uppgiftsfilen du sparade i det första skedet till Abitti.
 5. Provet visas inte i det slutliga formatet i förhandsvisningen.
 6. För över provet till provlokalens server på normalt sätt.
 7. Starta provet som normalt genom att klicka på knappen ”Starta provet”.

Videon finns på ’Visa material’-fliken så som i realproven. Användningen av flikar instrueras i en egen video. Videon finns även i examinanderns provmiljö.

Ljudtestet förbättras

Somliga examinander under hösten 2016 hade problem med att höra ljudet i hörförståelseprovet även om ljudtestet fungerade normalt. I den nya stickversionen använder ljudtestet exakt genom samma mekanism som ljudet under det egentliga hörförståelseprovet.

Under hösten 2016 var det också problem med videouppgifterna under provet i tyska.  Från och med våren 2017 visas videorna i språkproven på samma sätt som under realproven hösten 2016 (geografi, filosofi). Inga problem uppstod med videorna i dessa prov.

1 Response

 1. Marianne Backlund says:

  “I den nya stickversionen använder ljudtestet exakt genom samma mekanism som ljudet under det egentliga hörförståelseprovet”

  ta och språkgranska den meningen igen, hörni! Vi vill gärna förstå instruktionerna till fullo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*