Uudessa Abitti-tikussa kevään yo-kokeen kuuntelumekanismi

Tammikuun Abitti-tikkupäivityksessa on mukana kevään 2017 sähköisissä ylioppilaskokeissa käytettävä kuunteluformaatti. Kuuntelunäytteet eivät enää jatkossa ole yhdellä “nauhalla”, joka käynnistetään kaikille yhteisesti. Nyt opiskelijat käynnistävät ääni- ja videoleikkeet.

Nämä asiat muuttuvat:

 • Kuullun ymmärtämisen osakokeen tehtävät ovat samassa kokeessa kirjallisten tehtävien kanssa. Opiskelijat voivat tehdä tehtävät haluamassaan järjestyksessä. Tietokoneita ei tarvitse käynnistää uudelleen kesken kokeen.
 • Ääninäytteitä ei käynnistetä palvelimelta. Opiskelijat käynnistävät näytteet oman etenemistahtinsa mukaisesti.
 • Ääninäytteet käynnistetään painikkeesta. Kunkin äänitteen voi kuunnella vain kerran eikä niitä voi pysäyttää tai kelata.
 • Videonäytteet ovat aineistovälilehdellä samoin kuin reaalikokeissakin. Videoita voi kuunnella kuinka monta kertaa hyvänsä. Videoita voi pysäyttää ja kelata.
 • Myöhästyneiden kokelaiden ei tarvitse odottaa kuullun ymmärtämisen osakokeen loppumista kuten syksyllä 2016.
 • Erillisiä pitkätaukoisia kokeita ei sähköisissä kielikokeissa ole, koska nyt opiskelija voi itse päättää väliajan pituuden.

Uuteen kuunteluun voi perehtyä kahdella eri tavalla:

 • Katsomalla esittelyvideon.
 • Lataamalla kuuntelumekanismia esittelevän englannin demokokeen ja järjestämällä sen Abitti-ympäristössä (ks. ohjeet alta).

Uusi kuuntelu tuo muutoksia myös [valvojan ohjeisiin]. Ohjeista poistuu kielikokeisiin liittyvät erityisohjeet koneen uudelleenkäynnistyksestä ja myöhästyneistä kokelaista. Ohjeisiin lisätään toimenpiteet äänitteisiin liittyvien teknisten ongelmien varalta. Päivitetyt ohjeet julkaistaan helmikuun aikana.

Demokokeen käyttö

Uutta kuullun ymmärtämisen osakoetta voi kokeilla englannin demokokeella. Koe sisältää kolme ääninäytteisiin perustuvaa ja yhden videoon perustuvan tehtävän. Kokeen järjestäminen tapahtuu seuraavasti:

 1. Kokeen järjestäminen vaatii tammikuussa 2017 julkaistut tikut. Sekä palvelin- että kokelastikut on päivitettävä.
 2. Lataa kokeen sisältävä tiedosto omalle koneellesi.
 3. Kirjaudu Abitin verkkopalveluun.
 4. Napsauta “Tuo uusi koe (.zip)” ja siirrä vaiheessa 1 tallentamasi tehtävätiedosto Abittiin.
 5. Koe ei näy esikatselussa lopullisessa muodossaan.
 6. Siirrä koe normaalisti koetilan palvelimelle.
 7. Aloita koe normaalisti napsauttamalla “Aloita koe” -painiketta.

Video löytyy nyt aineistovälilehdeltä kuten reaalikokeissakin. Välilehtien käyttöä selostetaan omassa ohjevideossaan. Videot löytyvät myös kokelaan ympäristöstä ylänurkan sinisestä kysymysmerkkinapista > Ohjevideot.

Äänitesti paranee

Syksyn 2016 ylioppilaskokeissa joillakin kokelailla oli ongelmia kuunteluäänen kuulemisessa, vaikka äänitesti toimikin normaalisti. Nyt julkaistussa tikkuversiossa äänitesti soittaa testiäänen täysin samalla mekanismilla kuin varsinainen kuuntelukoekin.

Syksyn kokeessa ongelmia oli myös saksan kokeiden videotehtävissä. Keväästä 2017 alkaen kielikokeiden videot näytetään samalla tavalla kuin syksyn reaalikokeissa (filosofia ja maantiede). Näissä kokeissa videon näyttämiseen liittyviä ongelmia ei ollut.

11 Responses

 1. Juha says:

  Moi!
  Kehitysehdotus: digabi-päivitykset jotenkin järkevästi ajoitettuina. Lähes kaikki lukiot ovat viiden jakson lukuvuodessa.(?) (Kaikki missä olen opettanut, eli pieni otos.) Jos haluaa välttää opettajien pyhän vihan (ja tätä kautta myös opiskelijoiden ja huoltajienkin) päivitykset voisivat esiintyä jaksojen alussa, ei koeviikon hässäkässä.

  Sitten vähän lisää aiheesta puhuttua pohdintaa, käytäväraatien syviä tuntoja:

  Arvostan kovasti abitin open source -meininkiä (siis Linux, Libre, jne), mutta edustan superpientä vähemmistöä opettajissa. Opiskelijat pitävät järjestelmää lähinnä outona. (“Mutta sano siis mitä _hyötyä_ tästä on?”, kysyvät abikurssilaiset)

  Vaikea vastata, esimerkiksi/varsinkin kun omissa aineissa (YH-HI) on ilmoitettu, että audiovisuaalista aineistoa ei ole luvassa. (Korjatkaa ihmeessä, jos olen väärässä). Eikä piirto/taulukkolaskenta/tms. tehtäviä.(Korjatkaa ihmeessä, jos olen väärässä).

  Missä ovat siis soveltavat “sähköiset” tehtävät, kysyvät opettajat. Esimerkki: “Webin” sisällöstä nopeasti kasvava osa on videota. (Lähteestä riippuen suurin osa käytöstä jo nyt.) Pitäisikö olla tehtäviä, joissa myös suunnitellaan videoita? Videokäsikirjoituksia? En todellakaan väitä tietäväni miten sellaisia arvioidaan. Mutta pitäisikö meidän olla pelottomia ja kokeilunhaluisia?

  “Sama koe sähkökirjoituskoneella”, veisteli joku kollega. Ja kehtasi kysyä: Missä “nähtävissä olevan” tulevaisuuden työpaikassa kirjoitetaan suljetussa kopissa sähkökirjoituskoneella? Amerikkalaiset sanovat havaittua ilmiötä “1000 dollarin lyijykynäksi”. Kuulostaa aika halvalta, veisteli taaskin joku. Seuratessaan tämän kokeilun hintalapun kasvua lukiollaan.

  Ja vielä loppukevennystä toisesta perinteikäästä tutkinnosta: https://en.wikipedia.org/wiki/Imperial_examination
  ja sieltä vielä kuva: https://en.wikipedia.org/wiki/Imperial_examination#/media/File:Exam_cells-large.jpg

 2. Huolestunut says:

  Missä kohtaa äänitiedosto katsotaan kuunnelluksi? Jos opiskelijan kone sammuu kesken nauhoitteen, saako hän kuunnella nauhoitteen uudestaan koneen käynnistyttyä? Vai jatkuuko nauhoite samasta kohtaa johon se jäi (eli pahimmillaan keskeltä lausetta)?

  • Matti Lattu says:

   Hei Huolestunut!

   Äänitiedosto katsotaan kuunnelluksi, kun kokelas painaa play-painiketta. Valvojalla on mahdollisuus “poistaa” äänitteen kuuntelukerta. Valvoja voi siis koetilanteessa tehdä päätöksen siitä, tuleeko kokelaan saada kuunnella jokin äänite uudelleen. Kyse on tavallaan vanhasta “nauhavirheestä”, mutta nyt uudessa muodossa.

   Valvojan ohjetta tullaan päivittämään tältä osin.

 3. Tarkkailija says:

  Onko tulossa virallista tietoa, mitkä muistitikut eivät toimi Abitti-järjestelmässä? Nyt kentältä ropisee tietoa, että osa muistitikuista ei toimi, vaikka speksien mukaan pitäisi toimia.

  • Matti says:

   Kukahan testaisi ne kaikki miljoona erilaista tikkumallia, mitä markkinoilta saa? Tikut maksaa pari euroa, eikun itse vaan testailemaan.

  • Matti Lattu says:

   Hei Tarkkailija!

   Olemme tutkineet muutamia tapauksia, joissa kone ei käynnisty USB-muistitikulla. Kaikissa ongelma on toistunut juuri tietyn koneen, tikkumallin, koneen BIOS-version ja jopa USB-portin kombinaatiolla. Eli kun “ongelmatikku” on siirretty toiseen koneeseen tai saman koneen toiseen USB-porttiin, se toimii normaalisti. Näiden tapausten perusteella mustien listojen julkaisu ei ole järkevä toimintatapa.

   Tikulle kirjoitetulla Abitti-versiolla ei tämänhetkisen käsityksen mukaan ole merkitystä siihen, toimiiko kone-tikku-yhdistelmä vai ei.

   • Jiipee says:

    Hei,
    Olisiko mahdollista saada tietoon, mitä usb-muisteja(merkki ja malli) käytetään tulevissa kevään 2017 kirjoituksissa?
    Tikkujen kanssa on ollut erilaisia yllätyksiä ja olisi hyvä päästä testaamaan palvelimet ja varakoneet mahdollisimman samanlaisilla tikuilla kuin ylppäreissä.

 4. Antti Väisänen says:

  Opettaja testaa, nauttien Abitti-kokeen tuomasta vapaudesta käyttää aikaansa taas yhteen opetustyöhön suoranaisesti liittymättömään asiaan. 🙂

  Vakavasti puhuen, esim. tilanne, jossa tuoreimman päivityksen myötä samalla kertaa päivitetyistä palvelintikuista toinen toimii ja toinen ei – tai toinen samaa mallia oleva kone käynnistyy normaalisti palvelimeksi ja toinen ei mitenkään – ei varsinaisesti hymyilytä koeviikolla. Ilmeisesti koululla pitäisi olla aina kahta eri sarjaa tikkuja: yksi jossa on vanha ja toimiva Abitti-versio (joka sitten rajoittaa kokeeseen tulevia tehtävätyyppejä) ja toinen jossa on se uusin versio joka ehkä toimii.

  Olisin myös enemmän kuin kiitollinen mahdollisuudesta esikatsella/-kuunnella Abitti-kokeeseen tulevaa audio- ja videomateriaalia ilman tätä

  “Lataa koetehtävät koetilan palvelimelle ja käynnistä tietokone opiskelijan tikulta.”

  Onnistuisiko lähitulevaisuudessa?

 5. Mikko Lehtonen says:

  Hei, onko tuollaista abitttikoetta, jossa on nuo kuunteluosiot mahdollista tehdä oma-abitissa. En ainakaan löydä mitään toimintoa, jolla sinne kuunneltavan tiedoston lisäisi, paitsi tietysti aineistona tai TWeak-abitin avulla. Mutta kummallakaan em. tavalla ei ilmeisestikään pysty rajoittamaan kuuntelukertoja.

 6. Ulla-Maija Hurri says:

  Hei, koetta abitille tuodessa tulee joka kerta ilmoitus koulun verkossa Kokeen tuominen ei onnistunut, yritä hetken kuuttua uudelleen. Viiden minuutin video kielissä oli mulla 75megaa, joten sadan megan vaatimus tulee äkkiä täyteen. Kun yritän uudelleen muutaman kerran niin vartin päästä mulla on viisi kertaa ko. Koe. Eli koe on siis sittenkin latautunut joka kerta. Tämä virheilmoitus pitäisi siis muuttaa, kokeen tuominen kestää useita minuutteja. Tällä tavalla abittitilini täyttyy vauhdilla. Nyt osaan jo itse malttaa mieleni ja kollega latasi oman kokeensa vain neljä kertaa virheilmoituksen Yritä uudeelleen-ansiosta. Kielissä siis koe helposti isompi kuin sata megaa, jollei laita kaikkia tehtäviä erillisinä kokeina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*