Tiivistetyt ohjeet koneen käynnistämiseksi Abitti-kurssikokeeseen

Monet tuoreet lukiolaiset ovat kyselleet meiltä neuvoja oman koneen käyttöön DigabiOS:n kanssa. Kokosimme neuvot ja toimivaksi havaitut lisälaitteet mahdollisimman tiiviiksi paketiksi. Toivottavasti tästä on apua Abitti-kurssikokeissa!

Siirry ohjeisiin

9 Responses

 1. Panic in the Cisco! says:

  Moi!
  Ongelma on, etteivät pääse edes tuohon valikkoon asti, kun ei tiedä että miten koneen saisi “buuttaamaan” USB-tikulta. Onko siitä mitään selkeää yleisohjetta? (windows-koneille)

 2. Mikko Rautiainen says:

  Buuttaus riippuu ennen kaikkea emolevyn BIOSista. Meillä on tietokoneluokassa vanhoja (n. 2010) koneita joihin päivitetty Win7->Win10 ja ne käynnistyy USB-tikulta ilman minkäänlaisia säätöjä. Uudemmassa Win10-koneessa voi taas olla hyvinkin työlästä käynnistää Digabi OS.

  Jos Secure boot / UEFI käytössä, niin kuin uudemmissa koneissa on, ei käynnistysasetuksia pääse säätämään helposti. Joka koneessa on tosiaan vähän eri menetelmät joilla USB-käynnistyksen saa aikaiseksi. Alkuun pääsee Windowsissa Shift-näppäintä pohjassa pitämällä, valitsemalla Käynnistä uudelleen ja etsimällä avautuvista valikoista UEFI-asetukset.

  Sieltä päästään sitten BIOSiin, josta pistetään Secure boot pois päältä (disable). Jos Boot override löytyy, sieltä USB ykköseksi ja uudelleenkäynnistys. Jos Boot overridea ei ole, niin Boot orderista USB ykköseksi.

  USB-vaihtoehto ei välttämättä näy, ellei tikku ole ollut paikallaan koneen käynnistyessä.

 3. Apuva says:

  Näistä USB- boottauksista voisi koota kirjan ja tietysti sähköisen. Eri tahoilla on varmaankin kerätty ohjeita, tehty ohjeita ja yhdistelty ohjeita. Pitäisiköhän perustaa valtakunnallinen boottauspartio vai olisikohan painetun kirjan painaminen kuitenkin järkevämpää?

  • Matti says:

   Eikös tossa jutussa ollut linkki eräänlaiseen boottauskirjaan. Kiva jos koneen valmistajat tai maahantuojat laittaisivat selkeät ohjeet koneen mukaan miten masiina bootataan.

 4. Itämetro says:

  Onko Digabi-projektilla tiedossa, että USB-käynnistykset Abittijärjestelmään olisivat aiheuttaneet koneiden ylikuumentumisen seurauksena tietokoneiden rikkoontumisia? Ongelmahan voi tulla esille esimerkiksi tilanteessa, jos palvelinkonetta pidetään päällä pitkään?
  Viitaten kirjoituksen varoituksiin:
  https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Skylake-Concerns-MJG

  • Matti Lattu says:

   Olemme kuulleet huhuja, joiden mukaan Linuxiin väliaikaisesti käynnistetyt koneet toimivat sen jälkeen hitaammin ja/tai kuluttavat akkuja nopeammin kuin ennen Linux-käyttöä. Näitä väitteitä on pengottu, mutta näyttöä ei ole löytynyt.

   Myös tähän uusimpaan havaintoon suhtaudumme vakavuudella ja toivonkin kaikkia tähän liittyviä havaintoja tehneitä olemaan itse suoraan ja viipymättä yhteydessä Abitti-tukeen!

 5. Matikisti says:

  Pitäisikö Digabi-projektin julkaista kolme listaa:
  1.Abitissa toimivat koneet
  2. Abitissa ei toimivat koneet
  3. Koneet, jotka voivat ylikuumentumisen takia rikkoontua Abitin käyttämisestä?
  Ohessa lista Intelin prosessoreita(Skylake), joissa on ilmeisesti ylikuumenemisriski:
  http://ark.intel.com/m/products/codename/37572/Skylake#@All

  Rikkoontuneet laitteet alkavat jo olla liikaa…

  • Matti Lattu says:

   1. Tämähän meillä jo onkin, https://digabi.fi/hwdata/. Tämän lähemmäs ei automaattisella tiedonkeruulla pääse.

   2. Tämähän meitä kaikkia kiinnostaa, mutta tässä on parikin ongelmaa.
   – Jos A ei saa konetta käynnistymään, miten voidaan olla varmoja, ettei henkilö B saa konetta käynnistymään? Eli miten eliminoidaan koneiden joutuminen toimimattomien listalle liian kevyesti?
   – Jos laitevalmistaja muuttaa mallin komponentteja kesken sarjan siten, että kone toimii, mitä sitten tehdään? Tämä sama ongelma on toki listassa 1.

   3. Linkittämäsi lista viittaa kaikkiin Skylake-perheen prosessoreihin. Prosessorin ylikuumeneminen vaatii myös sen, että prosessorin tuuletus ei riitä jäähdyttämään prosessoria. Yhtäläisyysmerkkiä tietyn prosessoriarkkitehtuurin ja ylikuumenemisen välille ei siis suoraan voi vetää. Tutkitaan tämä kuumenemisasia!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*