Monivalinnat Abittiin

Ylioppilastutkintolautakunnan Abitti-koejärjestelmässä on nyt mahdollisuus monivalintakysymysten tekemiseen. Abitti-monivalinnassa voi tehdä esim. yo-kuunteluista tuttuja tehtäviä, joissa kokeen suorittaja valitsee yhden vastausvaihtoehdon.

abitti-mv-featimg

Monivalintojen lisääminen on helppoa

Monivalintakysymyksiä tehdään samasta Abitin laadintanäkymästä kuin ennenkin.

abitti-mv-1

Luo itsellesi uusi koe. Kysymyksen lisäyspainike on nyt muuttunut: valitse haluamasi kysymystyyppi.

 • “Tekstivastauksella” kätkee sisäänsä vanhan tutun kysymystyypin, jossa vastaus annetaan tekstilaatikkoon. Olethan huomannut, että tekstivastausten arviointiin on tullut uusia mahdollisuuksia? Lue lisää
 • “Monivalintavastauksella” on nyt uusi ja odotettu vastaustyyppi.

abitti-mv-2
Täytä kysymystiedot kenttiin. Jokainen “tehtävänanto” (esimerkissä 1.) voi sisältää useita alakohtia (1.1, 1.2 jne). Vastausvaihtojen esitysjärjestys arvotaan jokaisella näyttökerralla. Älä siis lisää vaihtoehtoihin omia järjestysmerkintöjä (esim. a, b, c, …).

Ole huolellinen oikean vaihtoehdon merkitsemisessä, koska et voi muuttaa sitä myöhemmin. Kokeen jälkeen vastausten pisteytys tapahtuu automaattisesti tämän tiedon perusteella.

Muista myös se, ettet voi järjestää Abitissa kysymyksiä uudelleen. Jos teet pitkää koetta, suunnittele se etukäteen vaikkapa tekstinkäsittelyohjelmassa ja siirrä Abittiin leikepöydän kautta.

abitti-mv-3

Käytä laadintasivun oikeassa ylänurkassa olevaa esikatselupainiketta, jos haluat katsoa koetta opiskelijan silmin. Voit halutessasi jättää esikatseluikkunan auki, koska se päivittyy automaattisesti. Näet jatkuvasti miltä laatimasi koe näyttää.

abitti-mv-4

Vastausvaihtoehdoissa voit käyttää esim. kuvia. Tässä kokeen suorittaja valitsee vastaukseksi karttakuvan. Muista, että vastausvaihdoissa on oltava ainakin jonkin verran tekstiä. Muuten vaihtoehtoja ei voi erottaa toisistaan arvostelunäkymässä tai kokeiden palautuksessa. Näissä näkymissä HTML-koodit eivät toimi tietoturvasyistä.

Uusi ominaisuus vaatii uudet USB-muistit

Monivalintavaihtoehtojen käyttäminen vaatii USB-muistien päivityksen. Jos muisteja ei päivitetä, opiskelijat eivät näe lainkaan monivalintatehtäviä. Älä kuitenkaan ryntää heti päivittämään koulusi USB-muisteja. Tiedotamme lähipäivinä saammeko tämän kuun koeviikolle vielä muitakin uusia ominaisuuksia, jotka vaativat USB-muistien päivityksen.

Näin voit hyödyntää monivalintoja

Tässä joitakin sähköisten kokeiden esimerkkitehtäviä, jotka voi nyt toteuttaa Abitilla.

Biologia

Evankelis-luterilainen uskonto

Fysiikka

Kemia

Kielikoe

 • Luetun ymmärtäminen. Olethan huomannut, että esim. kyrilliset kirjaimet Abitti-tehtävissä toimivat ongelmitta.
 • Kuuntelukokeen voit toteuttaa soittamalla äänitteen tai videon luokan tietokoneella tai CD-soittimella ja antaa opiskelijoiden vastata Abittiin. Sähköisessä ylioppilaskokeessa opiskelijat toki kuuntelevat äänet omalta tietokoneeltaan.

Maantiede

 

6 Responses

 1. Anna Malinen says:

  Monivalintaa voi käyttää myös kielikokeiden rakenne/sanasto-osiossa.

 2. Mika Setälä says:

  “Tiedotamme lähipäivinä saammeko tämän kuun koeviikolle vielä muitakin uusia ominaisuuksia, jotka vaativat USB-muistien päivityksen.”

  Ens viikon keskiviikkona olis ensimmäinen abitti-koe. Milloin tulee tieto uusista ominaisuuksista? Helatorstailomakin tuossa välissä 😉

  • Matti Lattu says:

   Monivalinta-aukkotehtävä tulee käyttöön huomenna aiemmasta tiedosta (18.5.) poiketen jo huomenna 13.5. Ominaisuutta demottiin äskeisessä webinaarissa, mutta ikävä kyllä unohdin panna tallennuksen käyntiin ja demosta tuli näin ainutkertainen tapahtuma iäisyydessä. Ei hätää, sillä lyhyet käyttöohjeet ilmestyvät digabi.fi:n etusivulle huomenna.

 3. Lassi says:

  Mulla on meneillään kurssikoe, jossa vastataan kuudesta tehtävästä neljään. Yksi tehtävistä on monivalintatehtävä. Jos opiskelija on ryhtynyt vastaamaan siihen mutta muuttaa mielensä, eikö hän voi mitenkään perua vastaustaan?

 4. Sari says:

  Monivalintaan pitäisi saada mahdollisuus myös valita useita vaihtoehtoja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*