Testaa Abittia WLAN-verkolla!

Abitin innokas testailu on ylittänyt kaikki odotuksemme. AbittiUSB:lla on kirjoitettu lähes 3000 muistitikkua, rekisteröityneitä käyttäjiä on yli tuhat ja pidettyjä kokeitakin runsaat 300. Käytöstä olemme saaneet runsaasti palautetta, jota olemme seuranneet silmä kovana.

Langattoman verkon käyttö on yksi toivotuimpia ominaisuuksia. Teknisesti langattoman verkon käyttöä ei estä mikään: jos kokelaiden päätelaitteissa on langaton verkkokortti, ne kyllä osaavat ottaa yhteyttä tilassa oleviin WLAN-tukiasemiin ja sitä kautta koetilan palvelimeen.

YTL testasi: Hyvä WLAN-tukiasema toimii yhdellä opetusryhmällä

Testiä varten hankimme muutaman kotikäyttöön tarkoitetun WLAN-tukiaseman ja 2,4/5 GHz taajuudella toimivan USB-verkkokortin. Testipaikkana sai kunnian toimia ylioppilastutkintolautakunnan kokoussali. Kokeen suorittajia meillä oli 30 kpl, mikä vastaa suunnilleen yhtä opetusryhmää.

Testauksia jatkettiin usean yön ajan. Pitkäaikainen rasitustestaus paljasti tiedonsiirron ongelmia. Myös järjestelmän nopeutta päästiin optimoimaan, ja ohjelmistoon tehtiin joitakin säätöjä – yksittäisiä muutoksia tehtiin toista kymmentä. Vaikka jokaiselle ohjelmakomponentille tehdään normaalit yksikkö- ja kuormitustestit, päätettiin tämäntyyppinen kenttätestaus lisätä ainakin isoimpien julkaisujen testiohjelmaan.

Kuudesta testatusta ratkaisusta kaikki toimivat nykyisessä Abitissa, jossa kysymyksissä ja vastauksissa voi olla vain tekstiä. Kun opiskelijoiden määrä ylitti tusinan, alkoivat erot näkyä: WLAN-verkon tukiasemana käytetyt verkkokortit eivät jaksaneet toimia kunnolla. Edullisimmat kuluttajakäyttöön tarkoitetut WLAN-tukiasemat lakkasivat toimimasta, kun opiskelijoita oli 30 ja kysymyksiin lisättiin kuvaa ja ääntä.

Omien kenttätestiemme perusteella isompaa opiskelijamäärää voidaan palvella käyttämällä WLAN-verkon rakentamiseen laadukkaita kontrolleripohjaisia tukiasemia, joita vaaditaan varsinaisen tutkintoverkon langattomaan toteutukseen (ks. YTL:n sivut, “Ohje langattoman tutkintoverkon käyttöluvan hakemiseen”). Vertailun vuoksi todettakoon, että 100 megabitin lankaverkko selvisi kaikista testatuista datamääristä kunnialla. Sähköisen ylioppilaskokeen Ethernet-verkon vaatimuksena on gigabitin siirtonopeus. Tässä kulkee jo HD-tason video.

Yhdistä koetilan palvelin WLAN-tukiasemaan, niin voit pitää langattoman Abitti-kokeen. Älä liitä koetilan palvelinta koulusi WLAN-verkkoon!

Yhdistä koetilan palvelin WLAN-tukiasemaan, niin voit pitää langattoman Abitti-kokeen. Älä liitä koetilan palvelinta koulusi WLAN-verkkoon!

Näin testaat WLAN-verkkoa

Tässä tiiviit ohjeet WLAN-verkon testaamiseen ja testitulosten raportointiin. Tässä esimerkissä käytetään kahta automaattista koetta, jotka luovat liikennettä palvelimen ja opiskelijoiden koneiden välille. Nämä ovat käteviä apuvälineitä, jos haluat koeponnistaa verkon ennen varsinaista koetta.

 1. Konfiguroi WLAN-verkko. Tässä esimerkkinä muutaman WLAN-tukiaseman konfigurointi:
 2. Käynnistä koetilan palvelin ja oppilaiden koneet.
 3. Liitä oppilaiden koneet WLAN-verkkoon:
  abitti_wlan_select_net
 4. Lataa automaattinen koe koetilan palvelimelle:
 5. Aloita koe jokaisella oppilaan koneella.
  Vinkki: anna sellainen nimi, jonka perusteella tunnistat koneen esim. “Rivi3″/”Kone1”
 6. Seuraa, että koe etenee tasaisesti:
  • kaikki oppilaat tulevat näkyviin palvelimen valvontakonsolilla
  • kaikkien oppilaiden edistyminen eli viimeisen vastauksen ajankohta päivittyy tasaisesti palvelimen valvontakonsolilla
  • automaattinen vastaaminen etenee yhtä nopeasti kaikilla oppilaiden koneilla
  • kokeen automaattinen lataaminen (n. 10 sekunnin välein) tapahtuu yhtä nopeasti kaikilla oppilaiden koneilla
  • oppilaiden koneilla ei näy virheilmoituksia

Raportoi tuloksista

Toivomme kaikkien langatonta verkkoa testanneiden kertovan meille havainnoista. Raporttilomakkeen täyttäminen vie muutaman minuutin. Kiitos jo etukäteen!

Raporttilomakkeen osoite: raportointilomake on suljettu – kiitos kaikille raportoijille!

abitti_wlan2

7 Responses

 1. Tapani says:

  Pitäisi olla selviö, että sähköinen yo-koe toteutetaan langalisella verkolla, joka on toimintavarmempi.

  • Matti Lattu says:

   Kiitos kommentista! Nyt hyvä muistaa, että tässä blogautuksessa käsitellään kurssikokeita. Näissä kokeissa luotettavuusvaatimukset ovat hiukan alempana kuin ylioppilaskokeessa.

   Ennen WLAN-kenttätestejä olin samaa mieltä kanssasi. Raportissa (https://digabi.fi/tekniikka/verkko/raportti-langaton-lahiverkko-sahkoisessa-yo-kokeessa/) kerrotaan millaisia testejä teimme vuosi sitten ja millaisia tuloksia saimme. Lyhyesti: luotettava koe WLANin avulla on mahdollista toteuttaa. Jäännösriskiksi jää radiotason häirintä. Tätä riskiä pienennämme asettamalla vaatimuksia langattoman tutkintoverkon rakentamiselle: https://www.ylioppilastutkinto.fi/fi/ylioppilastutkinto/digabi ja “Ohje langattoman tutkintoverkon käyttöluvan hakemiseen”.

   Vaatimusdokumentin luettuaan moni varmasti tulee siihen johtopäätökseen, että toimintavarman yo-kokeen toteuttaminen langallisella verkolla on langatonta suoraviivaisempaa. Lukioiden tilanteet kuitenkin vaihtelevat ja ne tekevät omat valintansa omista lähtökohdistaan.

 2. Matti Lattu says:

  Ensimmäinen raportti saapunut: “Asus RT-AC66U Dual-band -WiFi-reititin, johon langalla kiinni kannetava(koetilan palvelin), opiskelijat kannettavilla 14 kpl langattomasti. He syöttivät vain Abitti-verkkomme salauksen ja kaikki toimi moitteetta. Kannusta kaikkia käyttämään. Helppoa… Käytämme tätä mahdollisuutta jatkossa.”

 3. Mika says:

  Vanhalla Elisa Kotiboksilla yhdisti. Rasitustestiä en tehnyt.

 4. Miika Aitomaa says:

  Hei! Onko tältä rintamalta uutisia tai kokemuksia? Onko jokin laite osoittautunut testeissä parhaaksi? Mietin tässä rakennanko itse tukiaseman ohjeiden avulla vai tilaanko “nettiniilon”. Tilaamalla ja konfiguroimalla 3 kpl itse säästäisi kuitenkin sievoisen summan…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*