Abitti on auki – sinut on kutsuttu pilottiryhmään!

Sähköistä ylioppilaskoetta on nyt valmisteltu Digabi-projektissa vajaat kaksi vuotta. Projektipäällikön aika on kulunut suunnittelupalavereissa, keskusteluissa opettajien ja rehtorien kanssa, kilpailutusasiakirjoja ja sopimustekstejä laatien, budjetoinnissa ja joskus (ihan salaa yöllä) vähän ohjelmoiden. Sähköisiä kokeita ja koejärjestelmiä on maailma pullollaan. Kahden vuoden ajan olen kollegojeni kanssa hahmotellut sitä, millainen olisi suomalainen sähköinen ylioppilaskoe. Tänään julkaistava Abitti näyttää, mihin suuntaan olemme menossa.

Kun tulin YTL:n kansliaan töihin, minulle tehtiin muutama asia hyvin nopeasti hyvin selväksi. Ylioppilaskoe on kaikille siihen osallistuville vakava asia, jossa on tärkeää minimoida virheet. Kokeen arvostuksen keskeinen tekijä on tinkimätön pyrkimys tasa-arvoon. Pelissä on paljon niin kokelailla, rehtoreilla, opettajilla kuin YTL:n väelläkin. Kokeita järjestetään yli 400 paikassa: juhlasaleissa, liikuntatiloissa, urheilutaloissa, palokunnan juhlasalissa, vankiloissa ja jopa sairaaloissa. Meni hyvän aikaa ennen kuin ymmärsimme mitä tämä merkitsisi kokeen kannalta: meidän on minimoitava riskit ja tuotava kokeen tekniikka mahdollisimman lähelle kokelasta. Tasa-arvoisuuden vaatimus on määritellyt projektimme julkisuuslinjaa alusta alkaen.

Abitti-kurssikoejärjestelmän julkaisu on minulle itselleni tärkeä käännekohta projektissa. Nyt meillä on ohjelmisto, jota voimme yhdessä lukioiden kanssa kehittää eteenpäin. Abittia on testattu yli 200 opiskelijalla ja yksinkertaisuudestaan huolimatta se on saanut hämmentävän positiivisia arvioita. Tai ehkä juuri yksinkertaisuutensa ja luotettavuutensa ansiosta: yksikään kurssikoevastaus ei ole vielä “kadonnut” emmekä ole vielä löytäneet yhtään lukion opettajaa tai opiskelijaa, joka ei olisi pystynyt omaa leiviskäänsä Abitilla hoitamaan.

Toki olemme kuulleet runsaasti toiveita jatkokehitykseen ja myös suoranaisia ihmettelyjä siitä, miten kehtaamme tulla esiin näin yksinkertaisella järjestelmällä. Minusta asia on hyvin yksinkertainen: Jos meillä on ohjelma, jolla voi tehdä yksinkertaisen kurssikokeen, miksi emme antaisi sitä lukioiden käyttöön? Kun aikaa on vähän, on tärkeää panna kaikki tieto jakoon mahdollisimman nopeasti. Jo nykyinen Abitti muistuttaa paljon lopullista ylioppilaskoejärjestelmää ja antaa lukioiden tietotekniikkatuelle ja opettajille mahdollisuuden harjoitella kokeen järjestämistä ja valvontaa.

Aikaisella julkaisulla ratkaisemme myös toisen sähköistä ylioppilaskirjoitusta vaivaavan ongelman. Missä on pilottiryhmä? Ketkä saavat tietää enemmän ja aiemmin kuin muut ja miten tähän joukkoon pääsee? Tasa-arvoisuuden näkökulmasta tietotekniikkaprojekteille tyypillistä pientä pilottiryhmää ei voinut ajatellakaan. Meidän vastauksemme tähän on Abitti, jonka kuka tahansa voi ottaa käyttöön ja seurata sen kehitystä lataamalla maksuttomat ohjelmistot ja päivitykset.

Minulla on ilo ja kunnia toivottaa teidät tervetulleiksi sähköisen ylioppilaskokeen pilottiryhmään!

www.abitti.fi

blogi_abitti_julkaisu

22 Responses

 1. Ope says:

  Hyvin toimii kunhan koneessa on vähintään 2 GB keskusmuistia. Mutta onko tästä saatavilla 32-bittistä versiota?

  • Matti Lattu says:

   Kuten jo itse huomasitkin, kokelaan USB-muisti sisältää sekä 32- että 64-bittiset versiot. Koetilan palvelimesta on vain 64-bittinen versio.

 2. Toinen ope says:

  Tikut sain ehkä tehtyä, mutta koneen buuttaaminen tikulta ei sitten enää onnistunut. Toisessa koneessa ei ko. vaihtoehtoa ollut, toinen meni yrityksestä pimeäksi. Tässä lieneekin järjestelmän käytön suurin ongelmakohta.

  • Matti Lattu says:

   Juuri näin. Koneen käynnistäminen USB-muistilta on vaikeaa, mutta yleensä se kyllä onnistuu tavalla tai toisella. Abitin käynnistysohjeet löytyvät osoitteesta http://www.abitti.fi/fi/ohjeet/tietokoneen-kaynnistaminen-usb-muistilta/

   Tämän hankaluuden jälkeen seuraa se palkinto: kun kokelailla on samalta medialta käynnistetyt tietokoneet, heillä on kaikilla käytössään samat ja koejärjestelmän kanssa yhteensopivat selaimet ja muut ohjelmat.

   • Toinen ope says:

    Ongelmien syyt selvisivät. Toisen koneen (ikivanha kannettava) muisti ei riitä Abitin käynnistämiseen. Toisen koneen ongelma onkin sitten meidän opettajien kannalta oikea ongelmakohta. Työantajan koneita ei voi tietoturvasyistä käynnistää muistitikulta. Tilanne säilynee tällaisena myös jatkossa, joten järjestelmän harjoittelu ei ole oikein mahdollista!

 3. Ope says:

  Vastaankin itselleni: 32-bittinen versio valitaankin nyt käynnistysvaiheessa.

 4. Ope says:

  Olen kokeillut kokeiden laatimista ja miten kokeita pidettäisiin. Lupaavalta vaikuttaa!
  Pari asiaa joita kaipaisin:
  – Testikokeet pitäisi saada poistaa omasta abitista.
  – HTML-koodi näyttää toimivan kokeissa. Saisiko esikatselun järjestettyä _ennen_ kokeen lataamista?

  • Matti Lattu says:

   Huomasithan, että kokeen laadintanäkymässä on yläosassa “Esikatsele koetta” -painike? Sen avulla voit esikatsella koetta ennen kokeen latausta.

 5. Ope says:

  No niinpä onkin esikatselu, kiitos! Oliko se muka siellä jo pari päivää sitten 😉

 6. Matikan opettaja says:

  Tehkääpä nyt se sähköinen matematiikan ja fysiikan koe. Noista olisi oikeasti pitänyt aloittaa. Ja se nettikaapeli- ja virtakaapelisotku jossain jumppasalissa. Voi hyvää päivää.

  • Odottaja says:

   Näitä odotan itsekin, kuinkahan kauan?

   • Matti Lattu says:

    Päivää päivää!

    Matematiikan, fysiikan ja kemian kokeiden kuvaukset löytyvät https://www.ylioppilastutkinto.fi/fi/ylioppilastutkinto/digabi ja esimerkkitehtävät fysiikasta ja kemiasta https://digabi.fi/kokeet/esimerkkitehtavat/. Matematiikassahan sähköistämistä edeltää vielä kokeen muuttaminen kaksiosaiseksi (ilman apuvälineitä, apuvälineillä). Tästä muutoksesta lisää https://www.ylioppilastutkinto.fi/fi/ylioppilastutkinto/uudistuva-ylioppilastutkinto-videot

    Abitissa sähköisiä matematiikan kokeita on tehty jo nyt, mutta tietenkään opiskelijat eivät voi käyttää matemaattista notaatiota vastauksissa. Sitä ennen tarvitaan muutama asia:

    1) Kokeeseen hyväksytyt maksulliset CAS-laskinohjelmat (ks. ohjelmistolista https://digabi.fi/tekniikka/ohjelmistot/) on voitava tavalla tai toisella upottaa opiskelijoiden DigabiOS-USB-muisteille. YTL ei tätä voi tehdä, koska meillä ei ole tämän mahdollistavaa lisenssiä. Ohjelmien lisenssien tarkistukseen liittyy muitakin teknisiä kysymyksiä.
    2) On hahmoteltu, että erillisten CAS-laskinohjelmien lisäksi käytössä voisi olla selainkäyttöinen “kaavaeditori”. Opiskelija voisi siis valita hänelle parhaiten sopivan apuvälineen. Näistä kaavaeditoreista tulemme tekemään kevään aikana jonkinlaista kenttätestausta, josta kerromme myöhemmin.
    3) Opiskelijoiden on voitava siirtää vastauksensa CAS-laskinohjelmista osaksi vastausta. Tämä koskee tietysti yhtä lailla kaikkia työasemaohjelmia (esim. LibreOffice, GIMP).

    Onneksi sähköiseen matematiikan, fysiikan ja kemian kokeeseen on vielä jonkin verran aikaa. Siirtyminen nykyisistä laskimista (eli pienistä tietokoneista) kannettavalla toimiviin ohjelmistoihin on toki muutos, mutta tuskin ylitsepääsemätön sellainen.

    • Odottaja says:

     Odotetaan siis. mutta kuinka kauan? Onko joku taho määritellyt päivämäärän, jolloin näiden seikkojen tulee olla ratkaistu? Opettajat alkavat olla kentällä enemmän kuin ihmeissään. Opettajien täydennyskoulutus tulisi saada jalalle päätösten jälkeen ja opiskelijoita tulisi opettaa elokuusta 2015 alkaen käyttämään kaikkia fysiikan kokeessa tarvittavia ohjelmistoja.

     • Matti Lattu says:

      Nämä tiedetään: 1) yleistason kuvaus kokeista 2) esimerkkitehtävät 3) keskeiset välineet (eli CAS-laskinohjelmat).

      Näitä ei tiedetä: a) miten CAS-laskinohjelmasta siirretään vastaukset arvosteltavaksi b) millainen valikkopohjainen kaavaeditori on tulossa käyttöön vai tarvitaanko sitä ylipäänsä.

      Opetuksen kannalta keskeiset asiat ovat siis jo tiedossa.

      Vaikkei Abitti vielä taivukaan kaikkeen, kannattaa tarkistaa kunnan oman sähköisen oppimisympäristön mahdollisuudet sähköisen kokeen pitämiseen. Näiden ominaisuudet ovat yleensä kautta linjan monipuolisemmat kuin mitä Abitti nyt alkuvaiheessa tarjoaa.

 7. JPaappa says:

  Heips,
  Tänään tehtiin koululla oikeastaan eka testi jossa oppilaat mukana. Palvelimena lenovon 520 sarjan läppäri ja Oppilaskoneina 13 kpl lenovon 220 läppäreitä. Kytkimenä HP:n vanha 16 reikäinen (pöhisevä) kytkin. Kaikki ihan ok kunnes oppilaat alkoivat vastailla. Lähes kaikilla tuli vastailun lomassa virheilmoituksia yhteysongelmista mutta pienen odottelun jälkeen ilmoitus poistui ja vastailu saattoi taas jatkua. Kaikki saivat kokeen päätettyä ja vastaukset aukesivat abitissa ihan ok. Tuo kokeen aikainen systeemin hidastelu jäi vaille selvitystä toistaiseksi. Se pitää tutkia sen verran se häiritsi oppilaan tekemisiä. Jatketaan testailua.
  JPa Suonenjoki

 8. Kolmas ope says:

  Tuo 2 gigan suositus on hyvä tietää, niin ei kaikkein vanhimmilla koneilla lähde yrittämään, kiitokset!
  Meillä ongelmana sama tietoturva, eli usb-buuttaus ei toistaiseksi mahdollista (jossain vaiheessa ehkä, mutta aikataulu auki). Pystyisikö (_helposti_) tekemään emulaattori-ympäristön, joka toimisi windowsin päällä? Toisaalta olisi melko valtava työmäärä, asennuksineen, eli oikeastaan pitäisi toimia selaimessa. Vain tällainen villi heitto.
  Kiitos 2 megan muistivaatimuksesta vielä kerran!

 9. Kolmas ope taas says:

  Latausaika 13 tuntia tikun päivittämiseen…Missä vika? Laittaisin kuvakaappauksen, mutta pystyykö laittamaan. En tiedä.

  • Matti Lattu says:

   Näitä ongelmia on ollut aika monilla – myös meillä. Oma ongelmamme johtui toimistomme Internet-yhteyden palveluntarjoajan tietoturvapalveluista, joka tukehtui palvelimelta tulevan datan määrään. Moneen kertaan on varmistettu, että käyttämiemme verkkopalveluiden suorituskyky ja kaista kyllä riittävät.

 10. Maria says:

  Olen pitänyt useita abitti- kokeita, mutta nyt ensimmäisen kerran kone ilmoitti ” yhteysvirhe, käynnistä koetilan palvelin uudelleen”. Kivaa, oppilaiden vastaukset ovat tallentamatta tikulle….

  • Matti Lattu says:

   Toivottavasti soitit Abitti-tukeen? Opiskelijoiden vastaukset tallentuvat kaiken aikaa koetilan palvelimella olevaan tietokantaan, joka tallettaa tietonsa palvelintikulle. Vastausten ei siis pitäisi kadota uudelleenkäynnistyksen yhteydessä.

   Aloitamme välipäivinä varapalvelimen kehittämisen. Sen valmistuttua opiskelijoiden tiedot tallentuvat jatkuvasti kahdelle palvelimelle. Varsinaisen palvelimen rikkouduttua varapalvelimen voi käynnistää nopeasti uudeksi palvelimeksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*