Huh hellettä!

Täällä Helsingissä on nähty jo vilaus keväästä. Olen jo parin päivän ajan joutunut selittämään aamuisin, että ilman takkia ei voi lähteä ulos, vaikka enimmät lumet ovat jo sulaneet. Ja iltaisin ihmetellä mihin ne ulkohousut tänään ovat unohtuneet.

Keveältä näyttää myös sähköisen ylioppilaskirjoitusten eteneminen.

  • Varmasti projektin odotetuin uutinen oli YTL:n jaosten suuntaviivat tulevista sähköisistä kokeistaEsimerkkitehtäviä julkaistaan sitä mukaa kun kysymysten laatijat saavat niitä valmiiksi. Esimerkit on tarkoitettu keskustelun herättäjiksi ja siksi toivomme mahdollisimman monen sähköisestä ylioppilaskokeesta kiinnostuneen osallistuvan kehittämiseen.
  • Kokeen suoritukseen ja arvosteluun rakennettavan ohjelmoijaryhmän tarjousaika päättyi tänään. Tarjouksia oli odotettu määrä ja tarjoajat ovat liikkeellä erittäin osaavilla tiimeillä. Kyllä tässä maassa osaamista riittää! Tietoturvaan ja asianhallintaan liittyvät kilpailutukset ovat yhä käynnissä.
  • Lukioista kantautuu positiivisia viestejä: sekä isoissa että pienissä kunnissa on lähdetty suunnittelemaan ja toteuttamaan kokeen vaatimia järjestelyjä. Itselleni oli todella pysäyttävä hetki astua Suomussalmen lukion tulevaan suoritustilaan ja nähdä upea kiinteä järjestely. Tällainen investointi on varmasti mahdollista vain harvoissa lukioissa, mutta positiivisia signaaleja tulee nyt monelta suunnalta.
  • Langattoman verkon testaukset käynnistyvät lähiviikkoina. Digabille ei riitä myyjien vakuuttelut, vaan haluamme testata kenttäolosuhteissa miten langaton verkko kestää kuormaa ja häirintää.
  • Tammikuun loppupuolella julkaistu käyttöjärjestelmässä mukana olevien ohjelmien valikoima ei ole aiheuttanut suuria myrskyjä, joten valinnat lienevät onnistuneita. Kyseessähän on ensimmäinen lista, johon tulee varmasti muutoksia lukioista saatavan palautteen perusteella. Käsite- ja miellekarttaohjelman perään on tullut kyselyjä ja odotankin ehdotuksia sopivista ohjelmista!
  • Kaiken hässäkän taustalla valmistelemme kävijöiltä saamiemme palautteen perusteella projektin verkkosivujen uudistamista.

Kaiken kaikkiaan projektin tilanne näyttää erittäin keväiseltä. Oikeita asioita tapahtuu ja kun tapaan rehtoreita ja opettajia ovat kysymykset asiantuntevia ja kertovat siitä, että asioita on jo valmisteltu lukioissa. Tapaamani IT-tuen/tietohallinnon edustajat näkevät tämän yhtenä kehittämisprojektina muiden joukossa. Ei välttämättä helpoimpana, muttei myöskään poikkeuksellisena.

Tähän mennessä Digabin avoin tiedotuslinja on näyttänyt toimivalta. On kuitenkin selvää, että sitä mukaa kuin valmistelut muuttuvat suunnitelmista budjeteiksi ja investoinneiksi, koulutuksen järjestäjät haluavat yhä enemmän varmuutta tuleville järjestelyille. Esimerkiksi kokelaiden välisistä etäisyyksistä on tullut jonkin verran kyselyitä, joihin olen vastannut Usein kysyttyä -osiossa (ks. Tarvitaanko lisää suoritustilaa?). Viime viikkoina minusta on alkanut tuntumaan siltä, että tietty saturaatiopiste koejärjestelyihin liittyvien asioiden suhteen on saavutettu. Nyt olisi oikea aika ryhtyä laatimaan sähköisen ylioppilaskokeen ”ohjeiden ja määräysten” ensimmäistä versiota.

Pessimistinä uskon, että me stadilaisetkin saamme vielä takatalven. Digabilla on kuitenkin sen verran suuri lämpökapasiteetti, että se kestää pienet pakkasetkin.

Matti Lattu
projektipäällikkö

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*