Paikoillanne, valmiina, nyt!

Lähes vuosi on mennyt, mutta nyt se on ulkona! Ei sentään sähköinen ylioppilaskoe, mutta projektin isoin tarjouspyyntö. YTL julkaisi tänään hankintailmoituksen kehittäjäryhmästä, jonka tehtävänä on toteuttaa valtaosa sähköisestä ylioppilaskokeesta. Alustavan arvioni mukaan kyse on lähes kolmestakymmenestä henkilötyövuodesta. (Katso myös: hankinta-asiakirjat.)

Miten yhden tarjouspyynnön laatimiseen meni kymmenen kuukautta? Ei siihen mennytkään. Kymmenen kuukauden aikana on haettu varmuutta sille, mitä pitää hankkia.

Juhannusta edeltävä aika käytettiin kokeenlaatijoiden alustavien toiveiden kartoittamiseen. Elokuun lopussa tiesimme, että mikään näköpiirissä oleva valmis koejärjestelmä ei täytä edes kokeenlaatijoiden saati laajemmin ylioppilaskokeen vaatimuksia. Näitä ovat esimerkiksi laajat esseekysymykset liiteaineistoineen, omat kysymysversiot värisokeille, kokelaskohtainen ajanotto sekä luotettava tunnistaminen.

Syksyn aikana tehtiin teknologiavalintoja. Projektilla oli lopulta käytössä neljä arkkitehtuuriehdotusta, joista kaksi perustui Microsoftin tuotteisiin ja toiset kaksi Linux-pohjaisiin open source -tuotteisiin. Molemmat ympäristöt olisivat pystyneet toteuttamaan halutun arkkitehtuurin: häiriöttömän kokeen suorituksen koetilakohtaisilla palvelimilla ja nopean kehityksen mahdollistavat ohjelmointialustat.

Lopulta YTL:ssä päädyttiin Linux-pohjaiseen arkkitehtuuriin. Edu-maailmassa lisenssikustannukset eivät lopulta näytelleet pääosaa, mutta Microsoft-arkkitehtuurin pienillekin vuosikustannuksille oli vaikea löytää selkeitä etuja. Päätelaitteisiin valittu LiveOS -lähestymistapa olisi onnistunut myös Windowsilla, mutta laitteiden tehovaatimukset olisivat olleet tiukemmat kuin Linuxilla. Open sourcen puolesta puhui mahdollisuus jakaa kokonaisia palvelinasennuksia vapaasti kokeiltavaksi ilman lisenssirajoituksia. Vahvasti hajautetussa ketterässä IT-projektissa on tärkeää, että tulevat käyttäjät pääsevät helposti testaamaan ja kokeilemaan. Linuxilla voimme toimia vapaasti.

Joulukuun aikana valittuja toteutusteknologioita (ks. hankintamateriaalin liite 1) testattiin lyhyessä proof-of-concept -projektissa. PoC:ssa kävi ilmi, että valitut teknologiat olivat sopivia tämäntyyppiseen kehitystyöhön. Nämä teknologiat on otettu kilpailutuksen perustaksi.

Kilpailutus alkaa, mitä seuraavaksi tapahtuu? Jos kaikki sujuu hyvin, meillä on Suomen kokonaistaloudellisesti edullisin kehittäjäryhmä töissä 1.4.2014. Ryhmä tulee työskentelemään YTL:n tiloissa, jossa parhaillaan remontoidaan lukaalia 6-10 devaajalle. Loppuvuodesta meillä pitäisi olla ihmeteltävänä koejärjestelmän ensimmäinen näkyvä osio, joka esittää kokelaalle kysymykset ja ottaa talteen vastaukset. Sen jälkeen käydään arvostelujärjestelmän kimppuun.

Mutta nyt hyviä tarjouksia meille!

Matti Lattu
projektipäällikkö

 

Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Kaisa Vähähyyppä sekä Digabin projektipäällikkö Matti Lattu allekirjoittavat kilpailutusasiakirjoja

Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Kaisa Vähähyyppä sekä Digabin projektipäällikkö Matti Lattu allekirjoittavat kilpailutusasiakirjoja

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*