Ainoastaan numeroita?

Pääsin kesällä tutustumaan Yhdysvaltain suurimpaan opetusteknologian konferenssiin ISTE:en. Konferenssiin arvioitiin osallistuneen likipitäen 13 000 vierasta. Näytteilleasettajia ja luentoja oli laidasta laitaan, ja yhdeksi suurimmista haasteista muodostui aikataulun rakentaminen mielenkiintoisen päällekkäisen tarjonnan vuoksi.

iste2

Teknisistä vempaimista mielenkiintoisimpia olivat tietyn firman älylasit sekä pari tietokoneiden eleohjaamiseen liittyvää laitetta. Eleohjautuvuutta olen ehtinyt jo kokeilla kotonakin. Vaikuttaa, että omistamani kikkare on hieman puolivalmis tai sitten käyttäjän käsi tärisee liiaksi…

iste

Vaikka ISTE:ssä konferenssivieraiden määrä olikin suuri, kalpenee heidän lukumääränsä suomalaiseen lukiokoulutukseen osallistuvien rinnalla. Lukiokoulutus vaikuttaa joka vuosi ällistyttävän suureen joukkoon suomalaisia. Lukio-opiskelijoita oli vuonna 2009 noin 100 000 ja he opiskelivat yli 400 lukiossa. Lukiokoulutuksessa toimivia päätoimimisia opettajia ja rehtoreita oli samoihin aikoihin hieman vajaa 8000. Opettajista ja rehtoreista noin 40 % on yli 50-vuotiaita. Vaikka valtaosa lukiolaisista on nuoria aikuisiän kynnyksellä, heidänkin joukossaan on monen ikäisiä opiskelijoita.

Tuotteita tuodaan markkinoille ajoittain puolivalmiina, jotta kuluttajilla olisi mahdollisuus vaikuttaa tuotteesta syntyvään käyttökokemukseen ja itse tuotteeseen. Hackabi-hakkerointikilpailu tarjoaa samanlaisen mahdollisuuden mielipiteiden esittämiseen. Vaikka ”Saimaan norppa” -versio onkin raakile ja päätöstä käytettävästä päätelaitteesta ei ole vielä tehty, olisi työmme kannalta hyvin arvokasta, että suuret numerot muuttuisivat ääniksi. Ääniksi, jotka kertovat mielipiteensä ja osallistuvat heitä koskettavan työvälineen laatimiseen.

Se, että tuleva käyttäjäjoukko on ikäskaalaltaan laaja, on meille melkoinen vahvuus. Erilaiset näkemykset tarjoavat meille pääsyn tietoon, jota ilman työmme onnistuminen muuttuu vaikeaksi.

Anna siis äänesi kuulua e-lomakkeen avulla.

60-luvun kulttisarjan Kutosta mukaillen “I am not a number, I am a free man!”

Toni

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*