Maan alla ja vähän muuallakin

Digabissa työn arki ja työtehtäväni ovat hyvin toisenlaisia kuin aiemmissa töissäni olen päässyt tekemään: aikataulujen laadintaa, kouluissa kiertämistä ja projektista kertomista, seminaarien järjestämistä, haastatteluja jne. Vanhojen ystävien ja kollegoiden ansaitsemat ihanat kesälomakuukaudet saavat konttorirotan kuutiomaailmassa lievästi happaman sävyn. Loman tyly lyheneminen on kuitenkin vain yksi arjen muuttuneista osasista.

Rauniolinna hävisi veden näennäiselle rauhallisuudelle.

Rauniolinna hävisi veden näennäiselle rauhallisuudelle.

Neljä kuukautta ”digabilaisuutta” on ilmeisen selvästi vähintäänkin vinouttanut identiteettiäni. Kanslian henkilökunnan työvirepäivänä vierailimme mm. Tytyrin kaivosmuseossa. Oppaan tarinointi tanskalaista agenttia toisen maailmansodan melskeissä avustaneesta Kalkki-Petteristä ja hänen vankilareissuistaan olisi ollut tavallisesti se juttu. Yllätin kuitenkin itseni ihmettelemästä kaivoksen tiloja: mukavan sopiva n. 10 asteen viileys, liki loputtomasti käytävätilaa, takuuvarmasti ilkiöiden ulottumattomissa oleva wlanin rakentelumahdollisuus… Ylioppilaskokeet kaivoskuilussa olisi ainakin oiva aihe farssille ja hyvä muistutus siitä, että realiteetin taju on tässä työssä eduksi.

kalkkia

Kouluja kiertäessä on helppo havaita, että ylioppilastutkinnon sähköistäminen kiinnostaa likipitäen kaikkia. Osa odottaa, että projekti vihdoinkin mahdollistaa juuri ne asiat joita on odotettu jo kaksikymmentä vuotta. Osa pelkää, miten opetuksen autonomialle käy, miten onnistuu esimerkiksi omien kokeiden siirtäminen sähköiseksi. ”Kiertueella” tunteiden laaja skaala on ollut läsnä: on huojentuneita ja huolestuneita sekä pelokkaita että pettyneitä kuulijoita. Kaikkien yhtäläinen palveleminen on haastavaa. Hyviin kysymyksiin ei vielä ole valmiita vastauksia. Tutkinnon sähköisen suorittamisen rakenteiden selvittäminen etenee ja hankaliin seikkoihin pyritään löytämään vastauksia. Viime viikolla ollut tehtävien tekijöiden seminaaripäivä vei jälleen eteenpäin, mutta vielä taitetaan alkumatkaa.

Terveisin Toni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*